Най-малко 175 човека са загинали и близо 7 милиона са пострадали от мащабните наводнения в Индия, Непал и Бангладеш, но мусонните дъждове отслабват, предават ДПА и БТА, позовавайки се на официални източници.

Повече снимки вижте тук

Най-тежко е положението в североизточният индийски щат Асам, където стихията е засегнала 4,3 милиона души - прокудени от домовете си, откъснати от света или изгубили насаждения и поминък. От 10 юли насам водата залива 30 от 33-те окръга в Асам, а 83 хиляди са настанени в близо 500 убежища. Над щата днес грее слънце, което дава надежда, че равнището на водата ще спадне.

В източния щат Бихар, където от наводненията са пострадали около 2,5 млн. човека, нивото на големите реки е още опасно високо, сочат данни на щатските власти.

Проливните дъждове през последните дни са причинили смъртта на общо 82 души седем индийски щата, като в Бихар смъртните жертви са 25, а в Асам - 15.

В съседния Непал са загинали най-малко 78 души и 32 са безследно изчезнали. Започнали са опити да бъде доставена хуманитарна помощ на бедстващите и да бъдат разчистени от свлачища пътищата.

През уикенда 16 души са умрели от мълнии и наводнения в Бангладеш. Бурите са поразили и лагерите, обитавани от избягалите от Мианма хора от етноса рохинга.

Сезонът на мусоните на азиатския субконтинент започва обикновено през юни и приключва през септември. Дъждовете са важни за земеделието, но понякога сеят опустошение, отбелязва ДПА.