Все още не е ясно чия е собственост е шахтата в Пловдив, в която вчера пропадна 6-годишно дете. Говорител на EVN уточни пред БНТ, че тя не съществува в техните регистри. Кметът на район "Тракия", където стана инцидентът, пък заяви, че няма регистър, в който да са обозначени всички подобни съоръжения. От районното кметство обаче увериха, че в най-скоро време шахтите ще бъдат обезопасени.

Момчето пропадна вчера в шахта на бул. "Освобождение" срещу кметството на р-н "Тракия" в града на тепетата. Говорителят на EVN Петър Костадинов уточни, че колекторът не е в техните регистри и че вътре има съоръжения на поне пет-шест търговски компании: 

"Не, това съоръжение не е на EVN Топлофикация. То не съществува в нашите регистри, проверявахме го вчера до късно. Това е колектор с поне 5-6 различни търговски компании - вътре има оптични кабели, ВиК тръби и т. н. Ние не използваме тази шахта, за да обслужваме нашите съоръжения". 

Очевидец на инцидента разказа пред обществената телевизия, че капакът е бил отместен. При обиколка на телевизионния екип из район "Тракия" се оказва, че има още няколко недобре обезопасени шахти. От общината увериха, че ще изпратят предписания до всички, които стопанисват шахти в района.

"Ще има предписания към всички частни дружества, които имат шахти на територията на район "Тракия", да бъдат проверени, сервизирани и обслужени, ако има необходимост. Още днес ще бъдат направени предписания, ще бъдат огледани и всички общински шахти. В най-кратки срокове смятаме да свършим тази работа", обеща кметът на района Георги Гатев.

Панчо Илиев - човекът, който е станал свидетел на инцидента, а впоследствие е спасил детето, разказа, че със сина му били в автомобила си, когато видели момченцето да изчезва, докато вървяло заедно с майка си:

"Вървяха и детето изчезна, и синът ми се развика: "Тате, детето изчезна!". И той погледна, и детето беше в тая шахта, която като гледам е 4-5 метра. Някакъв невиждан късмет, че детето е здраво - има железа тука. Много трудно го спасихме въобще, защото то не искаше да се качва, не искаше никой да го докосва". 

Пропадналото насред пешеходната алея на бул. "Освобождение" дете било извадено, като за щастие се разминало само със силен уплах. 

"Най-важното в случая е да кажем, че детето е добре и няма тежки наранявания. Екипите на пожарната, полицията и спешна помощ са реагирали веднага и са оказали помощ на момченцето и майката. Още днес шахтата, ще бъде обезопасена", заяви тази сутрин пред NOVA районният кмет Георги Гатев.

Друг очевидец - Красимир Каракашев, пък заяви, че детето е със специални образователни потребности.

След инцидента мястото беше оградено с лента, камъни и клони.