Наказват учител заради неправилна употреба на UV лампа, изгорила деца, съобщи БНТ. Инцидентът се случи преди дни в училището в село Бистрица.

Ултравиолетовите лампи, които се превърнаха в особено популярно средство за дезинфекция във времето на COVID, трябва да бъдат съобразявани с помещението, условията и хората, за които ще се използва. Според специалисти, сертификатите и упътванията трябва да бъдат водещи при избора. Инцидент в училище в Бистрица, където преди няколко дни деца получиха кожни изгаряния, повдигна въпроса как правилно и безопасно да ги използваме.

Трябва да сме изключително внимателни при употребата на UV лампи, защото някои от тях могат да бъдат и опасни, ако ги използваме грешно. Затова специалистите съветват внимателно да подбираме какъв тип лампа купуваме.

"Ние препоръчваме подобни изделия, хората да избират със необходимите сертификати", коментира Милена Николова, гл.асистент от НЦЗПБ.

Повод за въпросите около безопасността на лампите стана и случаят в училището в Бистрица преди дни, когато четири деца получили кожни изгаряния, силни болки в главата и очите заради неправилна употреба на такава лампа. Третокласниците са били изложени на продължително действие на ултравиолетовите лъчи. Лампата е била дарена от родител, без да е спазен реда за това.

Снежана Нешева, дир. на 192-о СУ "Христо Ботев", с. Бистрица заяви: "Била е препредадена от родителите на колега, който да я предаде на класния ръководител. Еуфорията беше голяма от връщането на децата в присъствено обучение и учителят е проявил нехайство да кажа".

От Регионално управление на образованието обясняват, че е допуснат пропуск в пропускателния режим. "Охранителят е допуснал да бъде внесена лампата, без да е уведомено ръководството или класния ръководител. Установено бе, че педагогическият специалист, който преподава на учениците от трети клас, не е упражнил контрол и е допуснал достъп на учениците до UV лампата."

Учителят ще бъде наказан, казаха от ръководството на училището, а устройството е прибрано още в същия ден.

Важно да кажем за ултравиолетовите лампи е, че когато са от открит тип не трябва да има хора в помещението, а когато са такива от закрит тип, пурите, които са вътре, не трябва да произвеждат озон.

От Националния център по заразни и паразитни болести съветват да използваме изделия с датчици, които автоматично да се изключват при влизане на хора в помещението.