Първият голям снеговалеж предизвика инцидент с автобус, пълен с хора. Вчера сутринта от Своге към село Искрец пътува автобус с близо 20 пътници. Повече от половината са деца. В насрещното платно навлиза друг автобус и първият излиза от пътя.

Шофьорът успява да овладее автобуса и той се спира в мантинелата. Пропастта надолу е близо 4-5 метра.

Полицаите Цветомир Георгиев и Красимир Колев започват да вадят хората през предното стъкло.

"Предприехме незабавно изваждане на хората. Първо децата, защото бяха най-уплашени. Крещяха и пищяха", споделя Цветомир Георгиев.

Шофьорът останал докрай в автобуса и не искал да излиза, докато не извадят всички останали.

Кадър: БТВ

Проблемите с пътя са добре познати на жителите на община Своге. Кметството многократно подава сигнали към пътната агенция, че участъкът трябва спешно да се ремонтира, за да се избегнат още инциденти.

"Ние започнахме регулярни срещи с представители на АПИ. Неизбежно трябва да бъдат направени ремонти и имаме уверението, че те ще го направят", обяснява заместник-кметът на Своге Илия Богданов пред bTV.

От пътната агенция, която стопанисва участъка, признават, че средства няма.

"Сами направете връзка колко пари можем да заделим за магистрала и колко за третокласен път. С такава натовареност и интензитет, който не ни позволява да вложим средства в него", казва инж. Иван Досев.

От общината очакват още след няколко месеца да започне планираният ремонт на пътя Ботевград - Мездра. Една голяма част от трафика ще минава точно по този път.

От АПИ обаче контрират и разкриват още, че във въпросния участък се разполага свлачище, включено в ремонтната програма със стойност 30 милиона лева. Пътят не може да се ремонтира без да се отстрани свлачището.

От пътната агенция заявиха, че основен ремонт може да започне най-рано през 2021 година.

Припомняме, че тежкият инцидент стана на 25 август 2018 година, когато автобус падна в дере и загинаха 20 души, а 8 бяха тежко ранени. Равносметката след катастрофата - три оставки, десетки експертизи и ремонт на пътя.