Хвърлени камъни по влак в движение край Провадия са счупили челното стъкло на кабината на локомотива и са ранили машиниста, съобщават от БДЖ. Той е получил наранявания в рамото, като е засегнато и окото му.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и компетентните служби са се задействали, като се извършват необходимите следствени действия за установяване на извършителите.

Поради инцидента влак №2654 се движи със закъснение от 185 мин. За пътниците е осигурена вода в гара Шумен. Предвид създалата се ситуация се очакват смущения в графика за движение на влаковете, добавят от БДЖ.

От железниците за пореден път предупреждават, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака. Дружеството осъжда остро всяко подобно, застрашаващо човешки живот посегателство и се надява срещу извършителите да бъде упражнена цялата строгост на закона, се казва в съобщението.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия, тъй като при средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек.

Тревожната тенденция за увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове се наблюдава от март т.г.

Щетите, които понасят всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове, казват от БДЖ, но подчертават, че неизмеримо по-важни от парите са човешките живот и здраве.