Много добре се възстановява за момента, няма увреждания. Благодарим на всички, замесени в случая. На всички, които помогнаха детето ми да е живо. Тази мълния преобърна живота си за 10 дни. Но се радваме, че той е добре. Точно на рождения ми ден - това си пожелах и се сбъдна. Това заяви пред журналисти в Бургас Георги Тодоров, бащата на 8-годишния Георги, който бе ударен от мълния на централния плаж на 20 юли.

Инцидентът стана на 20 юли в 18.40 ч., когато лятна буря връхлетя Бургас, а семейство Тодорови с двете си деца - момиче и момче е застигнато от нея по време на разходка по плажа в Морската градина. Родителите заедно с децата - на 8 и на 5 години, са се отправили към ресторант "Нептун", за да потърсят подслон, но преди да стигнат мълния поразява момченцето. То е прието в Университетската болница в състояние на клинична смърт, без жизнени показатели, без пулс, без дишане.

Вчера детето беше изписано в добро състояние, като зам.-директорът д-р Светослав Тодоров уточни, че няма неврологичен дефицит, а раните са заздравели. Малкият Георги прекара четири дни в реанимация и 7 дни в хирургичното отделение.

Бащата е успял да открие и жената, която с личния си автомобил го е откарала до УМБАЛ-Бургас.

"Тя успя да ни докара до болницата много бързо. През целия град сме преминавали на червено. Имаше и един господин, който ни помогна, но не можах да го намеря", обясни Георги Тодоров. 

По думите на бащата именно този мъж е взел сина му от ръцете му на плажа и е тичал да търси превоз. "И първата кола, до която стигнахме беше с работещ двигател и хората бяха вътре. С нея стигнахме до болницата", уточни Тодоров. 

Снимка: Bulphoto

Бащата добави, че е от изключителна важност хората да се запознаят с основите на това как се оказва първа помощ, защото в случая това е спасило живота на сина му.

"Шофьори сме и двамата със съпругата ми, ходили сме на курсове по първа помощ в БЧК. И филми сме гледали. Не вярвах, че тези знания ще ми потрябват, но ето че и това стана. Спасяват човешки живот", каза Георги Тодоров.

"Не спирахме до последно да се опитваме да го съживим на място. Докторите казаха, че благодарение на нашите усилия е спасен. Но аз искам да им благодаря на всички тях, защото той е жив благодарение на тях. На цялата болница, във всяко едно отделение се бориха за него", добави майката Цветелина Тодорова.

Снимка: Bulphoto

8-годишният Георги пък каза, че иска отново да играе футбол и че иска да стане футболист. Той ще е трети клас през следващата учебна година. Момченцето обаче не желае повече да ходи на плаж.