Лекарката от единия екип на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца, който е пристигнал на мястото на катастрофата, при която загина 3-годишно дете снощи, е дала положителна проба при тест с дрегер за алкохол. Това съобщиха за Dir.bg от Областната дирекция на МВР.

Инцидентът стана около 18.55 часа на пътя между Враца и Криводол. 20-годишният водач на лек автомобил "Пежо" от село Нефела е изгубил управление над колата, която се е преобърнала в дере. На място загива 3-годишното момченце. Майка му и още един от пътниците в пежото са ранени и са транспортирани в МБАЛ-Враца. Водачът е изпробван за употреба на алкохол и за употреба на наркотични вещества, пробите са отрицателни. 

По-късно обаче стана ясно, че шофьорът е карал с висока скорост - над 100 км/ч, а момченцето не е било в столче, а в ръцете на майката. Разбрали за смъртта му обаче разярените роднини атакуваха Спешния център във Враца, потрошиха стъклото на една врата и обявиха, че линейките са се забавили, а една от лекарките е била пияна.

Директорът на ОД на МВР във Враца старши комисар Цветко Нинов обясни, че лекарката е била тествана с дрегер снощи, веднага след атаката на Спешния център от разярените близки на загиналото 3-годишно дете, предаде местният сайт "Конкурент". 

Той потвърди, че пробата е положителна, но отказа да каже колко промила е показал дрегерът. По неофициална информация резултатът е над 1,2 промила в издишания въздух. Според комисар Нинов в случая е налице нарушение на трудовото законодателство, а не на Наказателния кодекс. Взета е и кръвна проба, като резултатът се очаква.

От МВР-Враца допълниха, че за положителната проба е информирана директорката на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Галина Лещарска, която има право да накаже провинилата се лекарка.

Дали употребата на алкохол от страна на спешната медичка има отношение към смъртта на детето обаче е въпрос на разследване, което е от компетенцията на местната прокуратура. 

На мястото са катастрофата са изпратени две линейки, като употребилата алкохол лекарка е била в първата, която е тръгнала веднага с момченцето към Враца. Вторият екип е пристигнал по-късно, тъй като първоначалният сигнал на тел. 112 е бил за един пострадал.

По-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че е назначена проверка в Центъра за спешна медицинска помощ - Враца във връзка със случая. Тя ще се извърши от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".