Лавина затрупа и уби на място сноубордист в района на "Бъндарица" в Пирин. Трагичният инцидент е станал минути преди 12 часа днес, съобщиха от Планинска спасителна служба. 

Загиналият е младо момче - около 18-19-годишно, каза планинският спасител Атанас Уков пред БНР. Първаначално от ПСС съобщиха, че загиналият е 15-годишен.

Младежът е бил с група приятели, спуснал се първи по смъртоносните улеи на връх Тодорка и предизвикал свличането на лавината, която го е затрупала. При повличане на снежната маса той се удря в дърво и загива на място. Имал е еърбег, който обаче е разкъсан и не е успял да го спаси.

"Другите са слезнали след него. Въпреки че момчето е било екипирано с най-съвременните съоръжения за лавинно нещастие, те не успяват да го спасят", каза още планинският спасител Атанас Уков.

Спасителите са пристигнали веднага на местопроизшествието срещу хижа "Бъндерица". Затрупаният е изровен, но за съжаление бил вече мъртъв.

Десет планински спасители от Банско са участвали в акцията по откриване на момчето и транспортиране на тялото до горна станция на кабинковия лифт. Родителите на момчето са уведомени и пътуват към Банско.

По време на инцидента е паднала и малка лавина тип снежна дъска в местността Ечмище, която е позната като Чашата. Снежната дъска била между 1 и 2 метра, активирана от сноубордист. В нея попаднали двама души, но те се на били затрупани и не са пострадали, съобщиха в социалните мрежи техни познати.

Опасността от лавини в Пирин е висока, предупреждават специалистите и съветват да не се кара извън обозначените зони.