Заседналият в скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су" изплава на 36-ия ден от инцидента. Днес бяха прехвърлени и последните 600 кубика от азотния тор, примесен с вода, което даде възможност на плавателния съд да се издигне. Това улеснява изтеглянето на заклещения кораб, което в момента се извършва от малък влекач, предаде БНР.

Операцията по претоварване бе възобновена днес след 24-часова пауза. Рано тази сутрин започна подготовката на борда на "Вера Су", а по обяд стартира изпомпването на последните 600 кубика карбамид, останали в хамбара с цел корабът да се повдигне още.

След 3 часа изпомпване, "Вера Су" видимо се освободи, а на място дойде влекач, който успя да придвижи плавателния съд. Операцията продължава, като се работи с повишено внимание.

След като хамбарът на "Вера Су" вече е напълно празен, на практика ново замърсяване няма как да се получи.

Плановете на "Морска администрация" са корабът да бъде провлачен до Пристанище Варна. Очаква се това да отнеме около 18 часа.

През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтегляне на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, "Вера Су" не помръдна.

Корабът "Вера Су", натоварен с около 3000 тона азотни торове, заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата.