Сигнали на възмутени туристи за наличие на мазутни топчета по плажове от южното ни Черноморие задействаха РИОСВ-Бургас да направи проверка. Инспекцията установи наличие на т.нар. катранени топчета по плажовете на Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой и издаде предписание към концесионерите за почистване на плажовете.Това съобщи "Бургасинфо".

РИОСВ е отправила питане до "Морска администрация" Бургас като компетентен орган извършващ контрол за опазване на морската среда от извършени замърсяване причинени от плавателни съдове. От отговора става ясно, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. След престояване продължително време на дъното на морето обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение, каквото има през последните дни.

В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването. Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване. Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа.

Опитът ни да се свържем с компетентно лице от РИОСВ-Бургас за повече информация се оказа неуспешен.От регионалната инспекция заявиха ,че няма кой да ни отговори, след като човекът им за връзки с обществеността е в болнични, а никой не го замества.