Два дни след ужасяващата катастрофа край Своге, при която автобус излетя от пътя и 17 души загинаха, превозното средство бе изтеглено и качено на платформа, за да бъде откарано на друго място. Операцията бе извършена за около половин час, предаде БНТ.

Досега автобусът стоеше, покрит с платнища, като трябваше да му бъде направен оглед от разследващите.

Снимки: Канал 3

От днес разследването е поето от служители на Националната следствена служба. Цял ден те правеха детайлен оглед на мястото на инцидента, за да установят точните причини за катастрофата.

Катастрофиралия автобус бе покрит с платнища

Снимки: Канал 3

Започна изтеглянето на катастрофиралия автобус край Своге

Снимки: Канал 3

Експерти правят оглед на мястото на катастрофата

Снимки: Канал 3

Експерти правят оглед на мястото на катастрофата

Снимки: Канал 3

Три са водещите версии за трагедията:

- поведението на водача на автобуса - установено е, че е карал със скорост 53 км/ч при разрешени 40 км/ч, при това в лоши метеорологични условия;

- действията на фирмата превозвач - т.е. техническото състояние на автобуса, който не е имал валиден технически преглед, а освен това не е било уведомено за въпросния курс, както е по правилник;

- състоянието на пътната настилка - за нея е имало няколко предписания от АПИ, станали са и няколко пътнотранспортни произшествия на мястото.

Междувременно започна и независимо разследване на Института по пътна безопасност, в което се включва и чуждестранен експерт, а освен това оглед ще бъде направен и с дрон.

Докато се извършва изтеглянето и огледа движението в участъка бе спряно.  Пътят вече е отворен за движение.

Шофьорът на автобуса вече е с повдигнато обвинение. Следователи влязоха и в централата пътната фирма "Трес Груп Холд", която е правила ремонта на пътя.

България днес е в траур заради жертвите на катастрофата. По последни данните 17 души са загинали. В Световрачене, откъдето са повечето загинали, бе отслужена заупокойна литургия в памет на тях. Малко след това бе отслужен и молебен за здраве и изцеление на пострадалите.  От утре започват погребенията на жертвите.  От Столичната община заявиха, че близките на починалите ще бъдат обезщетени.  Литургии се проведоха и в повечето църкви в област София. Свещ запалиха и хора, отправили се към манастира "Седемте престола", откъдето са пътували хората, изгубили живота си в злополучния съботен ден.

Руският патриарх Кирил изрази съболезнования на близките и роднините на загиналите в катастрофата, съобщи пресслужбата на Московската патриаршия, цитирана от ТАСС.

"С болка в сърцето научих за трагичната катастрофа, отнела живота на голяма група поклонници, посещаващи манастира "Седемте престола". Поднасям дълбоки съболезнования от името на епископата, клира, монасите и цялата Руска православна църква", се казва в текста на съобщението, което е адресирано до българския патриарх Неофит.