Идентифицираха петата жертва на жестоката катастрофа на 160-ия километър на магистрала "Тракия" в неделя, когато турски ТИР скъса мантинелата, влезе в насрещното платно и помете няколко коли. Това е 39-годишен английски гражданин, който е пътувал в лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Чужденецът е със статут на продължително пребиваващ в България, а съобщението за смъртта му се забавило, защото първо трябвало да бъде уведомено посолството на Лондон в София. БМВ-то пък е било шофирано от жена, която е със средна телесна повреда.

От прокуратурата уточниха, че останалите жертви са 53-годишният турски гражданин, който е управлявал товарния автомобил, и семейство от София - 40-годишна жена, 44-годишен мъж и 17-годишната им дъщеря, които пътували с лек автомобил "Фиат Крома" със софийска регистрация. 

Инцидентът е стана в неделя около 16,55 ч., когато турският тираджия изгубил контрол, като камионът напуснал пътното платно в ляво по посока на движението, преминал през разделителния обезопасителен остров със стоманени ограждения и навлязъл в насрещното платно за движение. Последвал е сблъсък с движещите се в посока София - "Фиат Крома", "Дачия Дъстър", БМВ, "Мини Купър" и "Санг Йонг". В болницата в Стара Загора за преглед и лечение бяха транспортирани настанени две жени. две деца и двама мъже, като по-късно най-тежко пострадалото дете - момиченце на 2,5 години, бе транспортирано в "Пирогов", където лекарите и в момента се борят за живота му.

По разследването продължават да се извършват активни процесуално-следствени действия за установяване на причините за тежката катастрофа. До момента са проведени огледи на местопроизшествието, назначени са множество експертизи - тройна автотехническа, пет съдебномедицински, химическа и токсикохимическа, като последните две трябва да установят дали има данни за употреба на алкохол или наркотични вещества от страна на водача на турския камион, провеждат се разпити на свидетели и др. Взетата от него кръвна проба ще бъде анализирана в столична лаборатория. 

Медицинска експертиза установява и дали има данни за влошено здравословно състояние на турския шофьор, управлявал камиона. Като веществено доказателство е иззет мантинелата от района на пътното произшествие, изискана е и справка от видеоконтролните камери на АПИ по маршрута на товарния автомобил.

Срокът за разследването е двумесечен, но при необходимост той може да бъде увеличен.

По неофициална информация при огледите не е установен спирачен път на ТИР-а. Към версиите, по които работят разследващите - че на шофьора му е прилошало, че е заспал от преумора или пък е отклонил за миг вниманието си, се появи и нова - за внезапно спукала се предна лява гума на автомобила, заради което водачът е загубил контрол над него.

Разследването ще се затрудни, защото тахошайбите, които отчитат скоростта на влечака във всеки един момент, са изпепелени заедно с кабината при пожара, възникнал при сблъсъка с асфалта при обръщането на камиона.