Хиляди жители на Перник, съседните села и София с дронове, високопроходими джипове, кучета и термокамери и се включиха в издирването на 12-годишния Александър Цветков, който следобед изчезна безследно в района на Профилакториума в миньорския град. 

Момчето, което страда от тежка форма на аутизъм, не е вербално и трудно разбира говор, е било с баща си на разходка. Около 15.50 часа, докато родителят говори по телефона и се качил в колата, за да направи маневра, Александър изчезва. По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров за съжаление бащата не е видял накъде отива детето му. 

"Възможно е да е отишъл в гората край Профилакториума, но е възможно и да се е отправил към центъра на Перник", допълни градоначалникът.

Момчето е високо около 150 см, облечено е със сив суичър и тъмни дънки. Носи в ръце розова плюшена играчка.

На терен са и десетки полицаи и жандармеристи, както и четири следови кучета. Проверява се не само боровата гора над Профилакториума, но и всички детски площадки, дворове, улици и открити обществени пространства в Перник. До момента обаче от момчето няма следа. По думите на Владимиров, това не е първият път, когато 12-годишният Алекс изчезва. 

"Ангажирани са много сили на всички служби. Огромен периметър е покрит от жандармерия, от полиция, от пожарна... с кучета, с термокамери. Благодарен съм на хилядите, които се включиха и помогнаха да покрием, колкото се може по-голям периметър. За съжаление, до момента няма резултат. Досега винаги е бил намиран и всичко е приключвало добре, дано и сега да е така", добави кметът на Перник. 

Психотерапевти и специалисти, работещи с деца с аутизъм, посъветваха в социалните мрежи при издирването да не се вдига много шум, тъй като аутистите изпитват страх от звуци и силна светлина. Според експертите е по-вероятно момчето да не отговори на повикванията по име. 

Снимка: Facebook

Местните власти призовават всеки, който има информация или е видял детето, да се свърже с полицията в града.