Горя центърът за психично здраве в Бургас, съобщиха от местната полиция. Евакуирани са 34 болни, от които петима са обгазени. 

Сигналът е получен в 19.07 ч. Пожарът се е разраснал от деветия етаж нагоре в лечебницата, намираща се в квартал "Лазур".

Снимки от инцидента ВИЖТЕ ТУК>>

Дежурният персонал и пациентите са били евакуирани. В сградата има настанени 103-ма болни.

Снимка: БТА

На място има три противопожарни екипа и 11 огнеборци, както и множество полицейски екипи.

Към момента няма данни за загинали. Обгазен пациент с тежка форма на шизофрения и леки изгарания е откаран с линейка към УМБАЛ-Бургас за преглед.

Снимка: БТА

Огромни щети са нанесени на деветия етаж, откъдето е тръгнал огънят. Там има шест стаи. Частични щети има и на 10-ия и 11-ия етажи.

Стопкадър: Видео на Флагман

В момента се прави подробен оглед и се уточнява как е пламнал пожарът. Има няколко версии, от които е изключено късо съединение. Водещата е, че огънят е тръгнал от цигара на пациент, заради което се раздследва от коя стая е започнал пожарът.

Пациентите ще бъдат разместени по етажите, тъй като в момента 9-ият е изолиран.

"Нямам пострадали - това е най-важното. Дежурните колеги ми се обадиха по телефона и дойдох по най-бързия начин. Пожарната вече беше тук, когато дойдох. Персоналът е реагирал максимално адекватно. Всички пациенти са изведени в коридора на болничното заведение. Няма как да се изведат навън, предвид състоянието им. Етажът, откъдето е тръгнал пожарът, има нужда от ремонт. По данни на пожарната след 2 часа етажите над деветия, където всъщност е бил пожарът, ще могат да бъдат обитавани отново. За погасяването на пламъците е използвано така нареченото прахово погасяване, така че към момента горе няма вода", каза управителят на лечебното заведение д-р Надя Желязкова.

 

Снимка: БТА

Преди две години по това време електрическо табло се запали на 11-ия етаж в Центъра за психично здраве в Бургас. Охраната на болницата тогава е реагирала своевременно и огънят е бил потушен още преди пристигането на пожарните екипи.