По-големите пожари в страната вече са овладени. Остава тежка обстановката край село Дъбовец, община Любимец. В Сливен аварийни екипи отстраняват щетите от вятър, достигащ 125 км/ч. В балканското село Раково пък падна градушка градушка с големината на яйце. Няма данни за пострадали. 

Към 14 часа днес 186 огнеборци и 65 единици техника са работили по общо 37 произшествия, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, който отиде на място край село Дъбовец, община Любимец. По думите му положението с големия горски пожар там все още не е под контрол. 

Заради над осемте пожара в Хасковска област от вчера регионът е в бедствено положение. Тази сутрин в региона активни бяха три огнища, като това в Дъбовец е най-проблемно.

В сравнение с вчера обстановката е по-спокойна заради по-ниските температури, поясни Джартов. По негови думи дошлата на помощ тежка верижна техника ще подпомогне работата на огнеборците. 

Директорът на Регионалната дирекция на пожарната в Хасково Николай Вълчев добави, че трудният терен и вятърът са най-големите предизвикателства при пожара край Дъбовец. Той прогнозира, че едва ли в днешния ден огнището ще бъде локализирано. 

По-специфичен пожар има в района на Жабешкото езеро в Пирин. По първоначална информация гори клек, като предполагаема причина за възникването е мълния, посочи Джартов. 

Пожарите в областите Бургас и Пловдив вече са локализирани.

Аварийни екипи отстраняват щетите от вятър, достигащ 125 км/ч в Сливен 

В същото време аварийни екипи отстраняват щетите от вятър, достигащ 125 км/ч в Сливен, съобщиха от пресцентъра на Общината. Няма сигнали за пострадали хора. 

Най-много поражения са нанесени в града върху зелената система, зеленчукови и цветни градини. Паднали са дървета върху автомобили, суховършия и клони - върху уличните и тротоарните платна. Екипите на чистотата и контрола извозват листната маса, информира Снежана Кънева, началник на отдел "Сигурност и управление при кризи". Почистват се от листа решетките на дъждоприемни шахти. 

Още при ранния обход из целия град, извършен от екип на Общината, са установени паднали ограждения и материали на строителни обекти. 

В сложна заради вятъра обстановка снощи възникнаха пожари, които бяха овладени и ликвидирани от пожарните екипи, допълни инж. Кънева. Заради пожар в къща и суха гора принудително е спряно електрозахранването в село Глушник, като вече е възстановено. Частични изключвания на тока са се наложили още в селата Гергевец и Камен. 

Към 2-3 часа на 27 юли е паднала градушка с големината на яйце в балканското село Раково. Нанесени са поражения върху оранжерии. В предиобедните часове е имало валеж с градушка и в село Стара река.

Снимка: Facebook

Пожари, екстремни температури и силен вятър в Нова Загора 

Пожарникари, доброволци и горски служители в Нова Загора гасиха през изминалото денонощие единадесет пожара при екстремни температури и силен вятър, съобщиха от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Нова Загора. 

Пожарите са пламнали в селата Събрано, Караново, Богданово, Любенец, Дядово, Загорци, Сокол, при инцидент на АМ "Тракия", както и в иглолистна гора в землището на село Баня. 

Включили са се пет екипа от пожарните в Нова Загора и Твърдица, както и служители на държавните горски стопанства от двата града, които помагат с два автомобила. В отстраняването на опасни предмети на четири адреса са се включили и от Община Нова Загора, съвместно с доброволно формирование. Пожарите към момента са овладени. 

"Няма пострадали хора и сериозни имуществени вреди след снощната буря, написа във фейсбук профила си кметът на общината Галя Захариева. Благодаря на всички екипи и на гражданите за професионалното и човешко отношение. Призовавам всички за по-голямо внимание и отговорност при боравенето с огън и грижа към имотите им, допълва тя. 

Добровлци се включват на помощ в гасенето на пожари в цялата страна 

Доброволци продължават да помагат с жива сила и техника за овладяването на пожарите в страната, каза за БТА председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) Ясен Цветков. 

"Ситуацията е динамична. Доброволците работят на терен на ротационен принцип и според възможностите си. Не мога да посоча конкретната им бройка към настоящия момент. Действията им продължават", уточни Цветков. 

"Доброволци от Пловдив се намесиха в овладяването на пожара в Първомай и около Гребната база в Пловдив. От вчера в района на Хасково има няколко големи пожара, като там доброволци от формированието на община Свиленград са изпратени на терен да помагат. В готовност са и да окажат помощ на противопожарните екипи в Тополовград, ако има такава необходимост. Колегите от Свиленград са се включили със специализирана техника и дронове, така че да подпомагат обследването на района и да следят развитието на пожара. Също така са изпратили техника за гасене в помощ на екипите на пожарната", разказа председателят на сдружението на доброволците. 

"По моя информация продължава и в момента да има няколко огнища на територията на община Любимец и по-малки огнища на други места", посочи още Ясен Цветков. 

Шефът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отправи апел да не се пали огън на открито, тъй като в момента растителността е суха и лесно запалима. Той увери, че службата разполага с достатъчно сили и средства за борба с огнените бедствия.