След трагичния инцидент, при който вчера вечерта 47-годишен мъж беше ударен от мълния в столичния квартал "Люлин" и почина, се повдигна въпросът пазят ли ни гръмоотводите върху сградите.

"Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита. Най-вероятно, когато е бил построен блокът, е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени", коментира пред Нова телиевизия експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

Той припомни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета и стълбове.

"Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Трябва максимално бързо да се скрием някъде", добави Калчев.

Едно от безопасните места при буря с мълнии е автомобилът, защото гумите на колата са изолатор, съветват още специалисти.

Сигналът за снощния инцидент, станал в междублоково пространство в "Люлин" 6, е бил подаден на телефон 112 в 20.47 часа, уточни пред "Фокус" говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП)-София Катя Сунгарска. На осмата минута линейката е била на мястото и мъжът е бил транспортиран до "Пирогов", като през цялото време, докато е бил в линейката, са били извършвани реанимационни действия. На входа на болницата обаче той е починал.

Първоначално беше съобщено, че софиянецът е разхождал кучето си, което също е издъхнало. Във Фейсбук обаче хора от квартала коментират, че то не е било негово, а на други местни жители, а човекът е седял на пейка със свои приятели.

Вчера вечерта над някои части на столицата се разрази гръмотевична буря с дъжд.