Две са основните версии, по които работят разследващите за автобусната катастрофа край свиленградското село Младиново. Едната е човешка грешка и движение с несъобразена скорост съобразно пътната настилка, другата -  внезапно изникнала техническа неизправност, съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов на брифинг тази сутрин.

Експертизи ще установят причините за тежкия инцидент с автобуса с туристи. Шофьорът е на 51 години, а превозното средство на 25 г., като последният му технически преглед е бил през октомври.

Автобусът с общо 40 души се преобърна на пътя Тополовград-Свиленград малко след 18 часа снощи на връщане от екскурзия в гръцкия град Кавала и на път за Бургас. Една жена загина, а 19 души бяха ранени, като част от тях са транспортирани в болници в Свиленград, Харманли и Хасково.  В автобуса са пътували и 4 деца, но те са без наранявания. В кметството в Младиново бяха подслонени 17 души, които не са тежко пострадали. За тях е изпратен автобус от Бургас, който да ги прибере.

По първоначални данни катастрофата е станала на мокър път. Няма данни за друго превозно средство, което да е участвало в инцидента. Шофьорът е обяснил, че на завой автобусът е поднесъл и е излязъл от пътя.

Пътят е обозначен надлежно със знаци и маркировка, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Атанас Ненков. При движението си автобусът е преминал през мантинелата и е спрял в участък с гъсти и тънки дървета, които са подействали като буфер. В противен случай превозното средство е щяло да се обърне напълно, а не само странично, в дълбокото 10-15 метра дере и така случаят щеше да бъде с по-тежки последици, поясни Ненков.

Той добави, че усилията на полицията, пожарната и парамедици в първите минути и часове на катастрофата са били изяло насочени към спасяването на хората. Нашите сили бяха насочени към спасяване на пострадалите и успяхме да предотвратим по-тежки последици, допълни той. 

Пасажерите без наранявания са били приютени първо в кмеството в село Младиново, където община Свиленград им е осигурила храна и вода. След това са преминали преглед в болницата в Свиленград и са транспортирани към Бургас, откъдето фирмата - превозвач е изпратила друг автобус.

Загиналата жена в катастрофата е на 68 години от Бургас. 10 от пострадалите пътници са закарани в болница в Хасково, 9 от тях са хоспитализирани с различни травми, без опасност за живота. Двама от пострадалията са хирургия, 4 жени - в ортопедия с различни счупвания.  Всички са контактни. С най-тежки травми са шофьорът и водачката на групата в автобуса, съобщи д-р Георги Гелов, който оглавява МБАЛ - Хасково.  В болница в Свиленград има 6 човека, от които 4 жени и 2 деца, 4 човека са приети в болницата в Харманли, всички без опасност за живота, съобщи здравният министър д-р Асен Меджедиев, който пристигна на място.

"Поддържаме контакти с управителя на фирмата-превозвач. Автобусът е с технически преглед, технически изправен е, шофьорът е с много опит", заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Не мога да кажа какво точно се е случило. Имаме информация от местни превозвачи, че пътят не е в добро състояние, няма никакво осветление. Не знам каква е била маркировката, не мога да преценя по снимките", допълни тя. И потвърди, че в автобуса е имало колани, но не знае дали са били поставени.

Пред БНТ експертът по пътна безопасност Диана Русинова коментира, че в района на катастрофата липсват маркировка и основни знаци - за опасен завой и че скоростта трябва да е 40 км/ч. Пътят е бил изключително хлъзгав. Поредният опасен път, за който имахме сигнали. Кой не си е свършил работата - надявам се този път да бъде наказан, каза Русинова.