Тежка катастрофа е станала на пътя между Свиленград и Тополовград в района на село Младиново.

Обърнал се е автобус, който е превозвал екскурзианти. По първоначална информация има най-малко един загинал и няколко ранени. В превозното средство са пътували 40 пътници. 

Инцидентът е станал малко след 18 часа. На тел. 112 е получен сигнал, че автобус се е преобърнал в дере. Според първите данни автобусът е с бургаска регистрация и екскурзиантите са се прибирали от град Кавала, Гърция към Бургас. 

От МВР съобщиха, че към мястото на катастрофата са изпратени 6 линейки, 7 полицейски екипа и 5 пожарни автомобила. 

Пострадалите са транспортирани към близките лечебни заведения. Незабавно към мястото на катастрофата са насочени екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната от Хасково, Харманли и Свиленград.

Информацията за ранените е противоречива. Според МВР, има данни за един загинал и 10 ранени.

Според министъра на здравеопазването Асен Меджидиев ранените са 17 души, като шестима са транспортирани към Харманли, а други 11 - към Хасково. След това пред bTV Асен Меджидиев заяви, че в свиленградската болница са настанени 6 души. Според него ранените не са с опасност за живота. 

"9 души са насочени към болницата в Хасково. Отделно жена е с фрактура на раменна става. Жена е отказала хоспитализация. В Свиленград са настанени 6 души", допълни той.

И двете болници са реагирали адекватно, като лекарите, които не са били на работа, са извикани.

Седем екипа на Спешна помощ са се отзовали. "Ситуацията е овладяна", подчерта министърът на здравеопазването.

Снимка: Булфото

Кметът на Бургас Димитър Николов написа във фейсбук : Свързал съм се с болницата в Хасково. Очаквам информация за състоянието на ранените, както и информация от фирмата превозвач.

6 от жените, включително екскурзоводката, са в болницата в Хасково и са настанени в хирургия и ортопедия с наранявания, но няма опасност за живота им, според уверенията на директора на болницата. Има още хора, които в момента се диагностицират в спешното отделение.

Пътниците са били 47. 19 са пострадалите, 9 са в болницата в Хасково, в Свиленград са 4, в Харманли са 6. Двама от пострадалите са в по- тежко състояние, сред пострадалите са и две деца. Разговарях с директора на Спешна помощ, имаме готовност утре сутринта да транспортираме част от пациентите към Бургас.

Вече тръгна автобус от Бургас, който да прибере хората без наранявания.

Благодарение на мигновената намеса на полицията всички пътници са извадени бързо, някои са транспортирани към болнични заведения, други - насочени за преглед на място, информират от МВР. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Пред униформените шофьорът обясни, че на завой автобусът е поднесъл.

Снимка: Булфото

"Спряхме и видяхме, че един автобус се е хвърлил в пропаст. 10-12 метра беше дълбоко", разказва Кръстьо Буцев пред bTV. Той и негов приятел се притичват първи на помощ и започват да спасяват пострадалите в катастрофата.

Снимка: Булфото

"На място пищяха много малки деца, и жени. Спрях колата и насочих фаровете надолу. Започнахме да ги вадим. Имаше много ранени", добави той.

"Шофьорът помагаше. Имаше един човек с една кола, който ни спря", каза Буцев. "Хващаме ги под мишница и ги носим. Имаше 10-годишни деца, дадохме им вода", обясни Буцев.

Снимка: Булфото

На мястото не е имало силен мобилен обхват, което е затруднило пътниците да се свържат. По думите на двамата мъже, които първи спират на мястото на инцидента, пожарникарите и линейките са пристигнали бързо.

Снимка: Булфото

Най-трудно е било изваждането с помощта на пожарникарите на затисната жена на първата седалка до шофьора, която е била екскузрозоводката на групата. Според мъжа, жертвата, за която се съобщава, е жена.

Бойко Рановски от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" заяви пред bTV, че фирмата, която извършва превоза, е от Бургас. Тя има лиценз.

По първоначални данни катастрофата е станала на мокър път. Пробата за алкохол и наркотици на шофьорите е отрицателна, обясни той.

Снимка: БТА

Собственикът на автобуса Димитър Костадинов заяви пред NOVA, че все още нищо не знае, защото не може да се свърже със служителите си заради липса на обхват. Той увери, че към мястото пътува друг автобус, за да прибере хората. Костадинов не пожела да каже кога автобусът е преминал технически преглед и дали водачът е имал сменник.

Ще бъдат разгледани всички възможни версии за тежкото транспортно произшествие с туристически автобус до свиленградското село Младиново, съобщи тази вечер окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов на брифинг.

Според Стоянов, катастрофата е станала на остър завой автобусът излиза от пътя, къса мантинелата и се обръща странично в дълбоко дере. На място е загинала жена, която е била водач на групата.

В разследването са ангажирани четирима следователи. По първоначални данни, катастрофата е станала в условията на валеж от дъжд и хлъзгав път. Най-вероятните причини са човешка грешка или техническа неизправност, уточни Стоянов.

Той добави, че пробите на водача за алкохол и наркотици са отрицателни. Ранени са 19 души, които са настанени в болници в Свиленград, Харманли и Хасково. Засега няма пострадали с опасност за живота. Назначени са огледи и експертизи за установяването на всички обстоятелства около инцидента, посочи Стоянов.

Колегите реагираха много бързо, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Атанас Ненков. На място веднага бяха изпратени достатъчно екипи на Спешна помощ, пожарната и полицията. За щастие, пътуващите четири деца в автобуса не са засегнати при произшествието, допълни Ненков.