Водач в Белгия е загинал заради блокада на път във Франция от протестиращите "жълти жилетки" днес, предаде АФП.

Шофьорът e загинал след като се е ударил в камион, който е намалявал скоростта заради пътна блокада от протестиращи "жълти жилетки", съобщи служител на местната власт, цитиран от агенцията.

Инцидентът се е случил в района на Еркелин в Белгия, близо до границата с Франция на кръстопът между пътищата N40 и N54 "след блокада във Франция, предизвикана от" жълтите жилетки ", съобщиха властите в Северна Франция, предаде "Фокус".

При друг инцидент 44-годишна жена е загинала в района на френския град Соасон, отново заради пътна блокада от протестиращи, съобщава France info. Това е седми смъртен случай, свързан с протестите на "жълтите жилетки" във Франция, започнали на 17 ноември тази година.

Франция днес е отново блокирана за пети пореден уикенд от протеста на "жълтите жилетки" въпреки обявените през седмицата икономически мерки от президента Еманюел Макрон и атентата в Страсбург във вторник. Мерките за сигурност са същите като миналата седмица, 89 000 полицаи охраняват страната.

Снимка: АР/БТА

Според френските власти около 16000 "жълти жилетки" са излезли на протест из страната.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсване на протестиращите от движението на "жълтите жилетки" на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Днес беше петият пореден уикенд от демонстрациите. Сегашните, предимно мирни протести, бяха значително по-малки от предходните демонстрации, при някои от които имаше вандализъм и плячкосване.

Снимка: АР/БТА

Няколко хиляди души протестираха през деня на "Шан-з-Елизе" в студеното и дъждовно време. Следобед се стигна до ограничени сблъсъци между демонстрантите и полицията. Органите на реда задържаха 120 човека, от които 86 бяха пратени за постоянно в ареста.

Снимка: АР/БТА

Протестиращите дадоха да се разбере, че искат да поддържат натиска, въпреки че броят им беше доста по-малък, отколкото предишните седмици.

Демонстрациите срещу високата цена на живота започнаха в средата на ноември. Тази седмица френският президент Еманюел Макрон направи отстъпки за удовлетворяване на исканията на протестиращите. Но някои от демонстрантите по улиците на Париж заявиха, че президентът продължава да не ги разбира.

Снимка: АР/БТА