Екипажи от състава на Военновъздушните сили и два вертолета Ми-17 се включиха днес в гасенето на пожара в района на с. Мокрен, област Сливен - край полигона "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Първият вертолет е излетял от авиобаза "Крумово" в 9.41 ч., а вторият - в 10.31 часа. Те ще помагат за гасенето на огъня, обхванал смесена гора в труднодостъпна, пресечена местност. Машините са снабдени с подвесна система за гасене на пожари.

За пореден ден и 69 военнослужещи от Сухопътните войски с десет специализирани машини полагат всички усилия за овладяването на огнената стихия, допълват от министерството.

Основно пожарът се развива на две огнища - на запад и на изток.

Пожарът, възникнал в четвъртък, е низов, горят сухи листа и храсти. Той обхвана близо 300 декара на територията на полигона "Ново село", предаде по-рано БТА.

В опитите да се потуши огъня вчера участваха 70 военнослужещи от полигона и 30 пожарникари и горски служители от Сливен. Сред версиите за възникване на пожара са провеждане на учебни стрелби.

Заместник-областният управител Антоний Андонов бе на мястото на пожара днес. Той информира, че няма опасност за близките населени места Градец, Мокрен и Ичера и посочи, че е създадена добра координация между участващите в потушаването на огъня служители и структури от Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Министерство на отбраната и горските стопанства.

Утре обливането от хеликоптерите и пожароспасителните дейности ще продължат.