Не е овладян пожарът на полигона "Ново село" край Сливен, съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Владимир Демирев.

Огънят, обхванал близо 300 декара, не е локализиран, а гасенето му ще продължи и днес от сили на армията, пожарната и Държавното горско стопанство - Котел.

Пожарът, възникнал в четвъртък, има три огнища, той е низов, горят сухи листа и храсти. Очаква се отново в гасенето му да се включи военен хеликоптер, но в момента има мъгла и не е подходящо за гасене от въздуха, каза комисар Демирев.

Вчера по молба на обласктния управител Минчо Афузов за потушаването на огъня помагаше хеликоптер от авиобазата в Крумово.

В опитите да се потуши пожара вчера участваха 70 военнослужещи от полигон "Ново село" и 30 пожарникари и горски служители от Сливен. Тe са правили и просеки за ограничаване на огъня.

Една от основните версии за възникване на пожара са провеждане на учебни стрелби. Такова учение е имало до четвъртък, когато е пламнал пожарът, разгорял се после и заради вятъра.

На "Ново село" се намира военната база съвсемстно ползване от американската и българската армии, а ученията там са ежедневие.