Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след опустошителния порой и преливането на река Стряма, но пълното възстановяване на засегнатите карловски села ще отнеме поне една година, казват  екипите, които работят на терен. Четвърти ден местните хора се борят с последиците от огромните количества вода, заради които река Стряма излезе от коритото си и заля десетки къщи, улици и пътища.

От първия ден на бедствието на терен в помощ на населението в района на Карлово са и десетки доброволци, които сами са се организирали и са пристигнали тук. Помагат наред с военни, полицаи, спасители и горски. 

Доброволците от Асоциация на доброволците в Република България /НАДРБ/ от неделя се прехвърлиха да помагат в овладяването на последиците от наводнението в община Марица. Екипите днес са в село Слатина заедно с доброволците от Доброволно формирование за овладяване на бедствия-София.

Заедно със служители на кметството в Слатина разнасят чаршафи, одеяла, вода. Военнослужещи помагат да се изрива наслоената по улиците и тротоарите тиня, поетапно се чистят дворове и постройки, но хората напредват бавно.

На терен на хората в село Трилистник пък помагат екипите на Аварийно спасяване - Пловдив. Продължават да прииждат доброволци, а картината продължава да е апокалиптична. 

Десетки доброволци и работници от различни фирми - "Автомагистрали", Горското стопанство в Смолян и други с тежка техника работят и разчистват огромните наноси и дървени трупи, които на места стигат до над 2 метра, съобщава БНТ.

Разрушеният мост в центъра на Слатина на практика е спрял тежката дървесна маса, влачена от местната река, която е приток на Стряма. Пътят е отнесен. Да бъде разчистен този район, е много важно, защото е връзката с най-пострадалата част на селото. Сега достъпът става по няколко пешеходни мостчета. Около 20 къщи са необитаеми, тинята в дворовете и постройките е около метър.

Снимка: НАДРБ

74-годишната Сема Рашкова е успяла да се спаси оттам.

"Тук ми е затрупано пред къщата и не мога да вляза. Още вода тече. Няма и къде да изринем калта... Две нощи и един ден валя непрекъснато. Изведнъж дойде вълна от 2-3 метра, направо щеше да ни удави. Качихме се чак на тавана", разказва възрастната жена пред екипа на БНР.

Хората в Слатина разказват, че са подавали сигнал за обрасналата с дървета река Стряма преди наводнението, но мерки не са били предприети.

Снимка: НАДРБ

"Между Слатина и Розино мостът над р. Стряма е скъсан и за това са виновни от РИОКОЗ - идваха, снимаха дърветата, цялата река беше обрасла, щяха да ги режат и там стана същото като тук", свидетелстват местните. Електричество тук има на места, но водата не е годна за пиене.

Снимка: НАДРБ

За да не се предизвикат екологични катастрофи, защото има умрели животни, екипи от няколко области ги изнасят, обясни министърът на земеделието Явор Гечев. А немалко доброволци отидоха в карловските села, за да спасяват именно оцелелите животни - котки, овце, кучета, които не са били вързани на синджир в дворовете. Техни снимки, разпространени във Фейсбук, показват и трупове на животни в Каравелово - удавени кокошки и кучета, чиито стопани не са отвързали при прииждането на вълната, като така не са им дали шанс да се спасят.

Доброволката Мария Иванова позира със спасено кученце и разказва, че хората повече питат за храна за животните им, оцелели от вълната, отколкото за себе си.

Националното сдружение на сираците в България (НССБ) ще помогне с учебни пособия на децата от бедстващите села в община Карлово. Това съобщи за БТА председателят на организацията Слави Михайлов, председател на организацията. Сдружението пренасочва започналата преди дни традиционна кампания "Отново на училище" в подкрепа на учениците в този регион. "Призоваваме всеки, който може да помогне на хората в селата Розино, Слатина, Столетово и Каравелово, да го направи. Няма как на фона на бедствието ние да останем безразлични", коментира Михайлов.

Снимка: НАДРБ

В Богдан, Каравелово и Слатина вече работят 69 тежки машини - техниката е на АПИ и военните

Започна активната работа по третия етап на дейностите, свързани с преодоляване на последствията от бедствието, което споделя района на Карлово. Това е дейността по разчистване, по укрепване и обезопасяване, както и някои ремонтни дейности. За тази цел са необходими техника и хора, съобщи на брифинг в едно от пострадалите села - Слатина областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

"В селата Богдан, Каравелово и Слатина днес тежките машини вече са 69. В момента в село Каравелово работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона със щипка, 60 доброволци и 60 войници. В село Богдан работят 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион със щипка, 20 доброволци, 93 войници. В село Слатина работят 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона със щипки, 40 войници, 10 горски работници и 25 доброволци", обясни Стоев, информира БНТ.

"От сутринта са докарани 15 камиона, 6 комбинирани багера, 40 души от Националното толуправление - доброволци и 30 човека от "Автомагистрали", които вече са разпределени и работят на терен. Очаква се да дойде и още техника. Помага се и в разчистването на дигите на реката", заяви Иво Иванов - председател на УС на АПИ.

Снимка: НАДРБ

"Всички хора с пострадали домове са подслонени. Всеки ден се подготвят необходимите порции с храна и 30 000 бутилки с вода. Работят комисиите, които описват щетите по частните имоти и по общинската и държавна инфраструктура. Виждате, когато държавата с всичките ѝ институции - армията, хората и местната власт сме заедно, нещата се случват", обясни Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

"ОД на МВР-Пловдив се отнася с пълна съпричастност към пострадалите от природното бедствие на територията на община Карлово. От първия ден екипи на РУ-Карлово реагираха мигновено. На първо място, освен осигуряване на обществения ред, подпомогнаха и местното население както в спасителни дейности, така и в обезопасяване на срутените мостове на територията на населените места", заяви комисар Костадин Костов, началник на Охранителна полиция - Пловдив.

Снимка: НАДРБ

По думите му екипи на полицията от Пловдив през деня и през нощта подсигуряват обществения ред, за да не се допускат кражби и мародерски прояви в домовете, които са необитаеми от собствениците им, както и в раздаването на храна, осигурени от общината и от държавата. Към момента няма постъпили сигнали за кражби от пострадалите домове, добави комисар Костов.

Горското стопанство в Смолян също се ангажира да изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ и от "Напоителни системи" - Сливен - изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на скъсаната дига на Струма.

Снимка: НАДРБ

Мобилна група от звеното "Български документи за самоличност" към РУ-Карлово започва посещения в Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са засегнати от наводненията през последните дни. Организацията е създадена от ръководството на областната дирекция на МВР, а целта е да бъдат улеснени максимално всички местни жители, чиито лични карти са унищожени заедно с имуществото им. Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където предварително следва да бъдат предоставени списъци с желаещите да се възползват от тази възможност. Изготвените вече лични документи също ще бъдат предоставени на място, срещу личен подпис.