Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села, надявам се впоследствие да има и по-сериозна реакция, съобщи по Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час", добави Стоянов. Контейнерите са климатизирани и отоплени, уточни той. Министърът съобщи още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

"Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали", заяви министърът на отбраната. "Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника", каза министърът, но напомни, че военните помагат и в охраняването на границата, където са над 500 души.

Министърът на отбраната обясни, че операцията минава през три етапа - спасяване и евакуация на населението, втори - осигуряване на вода, храна и лекарства, третият - преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. "За съжаление, се получи така, че част и от нашите хора бяха отцепени в района", допълни министърът на отбраната.

Няма данни за прекомерна сеч в района, където се е събирала водата, каза земеделският министър Явор Гечев. 

"Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието 10 години назад и това как сечите влияят назад във времето. В проверките ще участват не само местни екипи", каза Гечев по БНТ.

"При дърводобива има правило за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места", коментира министърът на земеделието.

"Това бедствие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа", каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

Снимка: Регионална диирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив

Малките стопани също да описват щетите, каза още той. Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им, защото от министерството на земеделието ще им съдействат максимално.

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целия Трилистник. По думите му, понякога на места, където е по-голямо напрежението, се оставя по-слабо изградена дига, по предписание на инженерите, тъкмо за да обере напрежението при преливане на реката.

Снимка: Регионална диирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив