Деца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия твърдят, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи. Вече не само пчеларите, чиито пчели загиват, но и местните хора в района се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

"На 24-ти април се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе", разказа в ефира на "Здравей, България" пчеларят Мирослав Маринов.

Снимка: NOVA скрийншот

Той допълни, че около 40 % от пчелите му са отровени.

"В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организиран и протестът на 4 май. Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец", поясни председателят на Областен пчеларски съюз в Плевен доц. Юлиян Станчев.

В ефира на NOVA кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски каза, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

Областният пчеларски съюз в Плевен внася утре в Консултативния съвет по пчеларството към МЗХГ девет искания за промени в законодателството и нормативната уредба в защита на живота на пчелите от отравяния, съобщи още доц. Юлиян Станчев пред БТА.

Той уточни, че лично ще аргументира проблемите пред съвета на заседанието утре.

Първо е изведено искането да бъде инкриминирано отравянето на пчели, като се определи за престъпление и се включи в Наказателния кодекс. Настоява се за по-високи глоби при установяване на нарушения на законите за защита на растенията и за пчеларството, и на Наредба 13 на МЗХГ, както и да се отнема правото на субсидия на стопани, които са извършили деянието. Предлага се конфискуване в полза на държавата на земеделска техника, с която е извършено престъплението, и отнемане на свидетелството за растителнозащитни мероприятия, както и изпращане на нарушителите на проверочен изпит.

Според доц. Станчев е ясно, че трябва да се въведе система за следене на движението на земеделската техника и да се повиши кадровият капацитет на службите "Растителна защита". Пчеларите от Плевенско са категорични, че при установени повторни случаи на отравяния на пчели трябва да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период, дори завинаги, заяви председателят на областния съюз.

По груби изчисления в региона са отровени поне 5000 пчелни семейства тази пролет, каза доц. Юлиян Станчев.