Пороен дъжд валя и над Дряново през изминалата нощ, като засегна инфраструктурата край Дряновския манастир. Дървеният мост - любимо място на туристите, е полуразрушен.

След спадане на нивото на река Дряновска ще започне разчистването от натрупаните дървета и коренища в този участък, както и възстановяване на моста.

В Община Трявна разчистването продължава, след като по-миналата нощ отново се изля порой. Активизирали са се две свлачища, на места по пътищата в селата е изронен асфалтът.

Екипи работят по отстраняване на щетите по павирана улица, която отвежда към болницата в Трявна.

На друго критично място - Велико Търново, положението се нормализира, след като по-рано днес беше съобщено, че църквата-музей "Св. 40 мъченици" няма да приема посетители, тъй като дворът й е наводнен от придошлите води на река Янтра.

Нивото на реката спада и в момента е около 5,40 метра, при критична стойност от 7,50 метра, съобщи на БТА кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той уточни, че продължава наблюдението на водния стълб. Няма данни за бедстващи хора.

Най-критична остава ситуацията в квартал "Асенов" и улица "Крайбрежна", където са осигурени чували с пясък.

Екипи от служители на общината, полицията, пожарната и Гражданска защита са в готовност да реагират при всеки подаден сигнал, уточни Панов.

Високите нива на реката са от придошлите планински притоци и продължителния повече от три часа дъжд от 110 литра на квадратен метър. Прогнозите са до края на деня във Велико Търново и областта да няма валежи, посочи кметът.

Утре специализирана техника ще започне да разчиства наносите и клоните, довлечени от пороите под мостовете за да се осигури по-добра проводимост, отбеляза Панов.

Ситуацията в Еленско след вчерашните дъждове също се нормализира, каза за БТА кметът инж. Дилян Млъзев. Той посочи, че там също няма данни за бедстващи хора. Продължава отводняването на къщи в село Константин, където валежите са били най-интензивни.

Нивата реките Осъм и Вит в Ловешка област са се покачили значително след поройните дъждове, но засега остават под критичните стойности. На места валежите в региона са били повече от 40 литра на кв. м. Комисия от община Ловеч прави днес оглед на нанесените от пороя щети в село Стефаново.

Нивото на река Осъм в Ловеч тази сутрин е било 186 см, със 120 см повече от вчера, при критични стойности от 350 см. Реката е излязла от коритото си в парка "Баш бунар" и е заляла растителност.

Най- близо до критичното ниво от 3 метра е покачването на река Вит в село Рибарица, където тази сутрин са измерени 218 см. Там за денонощие нивото се е покачило почти с метър.

Най- много дъжд в Ловешка област е валял в троянското село Черни Осъм - 42 литра на кв. м., и в Ябланица - 41 литра на кв. м.

Комисия от община Ловеч прави оглед на насените щети в архитектурния резерват в село Стефаново, където вчера поройният дъжд увреди пътната инфраструктура, наводни дворове и изкорени дървета.