Жителите на община Исперих се борят с последствията от буря, разразила се на 6 август. Нанесени са само материални поражения, за щастие пострадали няма.

Десетки сигнали са подадени за изпочупени клони на масивни дървета между селата Духовец и Пристое, опустошени са ниви със слънчоглед, отнесени са покриви на стопански и битови постройки в село Белинци.

Още снимки от пораженията в Белинци вижте тук >>> 

В следобедните часове на 6 август в пожарната в Исперих са получени няколко сигнала за паднали дървета на пътните платна в селата Здравец, Белинци и Духовец, както и в Разград в ж.к. "Орел".

Времето от последните дни е вследствие на студения атмосферен фронт, който премина над страната на 6 август. Гръмотевични бури имаше на много места в страната, на някои - много интензивни, с временни усилвания на вятъра, значителни количества валеж и градушки.

Пораженията в село Белинци

Снимка: БТА

Метеоролози предупреждават, че и през следващото денонощие над страната ще премине студен атмосферен фронт, който носи със себе си краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Те се очакват през нощта в западната половина от страната, а през деня - и на изток. Има условия и за градушки. Значителни ще са количествата на отделни места в планинските райони на Северозападна и Централна България.

Не само у нас се борим с капризите на времето. В Словения и в южните провинции на Австрия и Североизточна Италия продължава борбата с последиците от наводненията. Словенският премиер Роберт Голоб каза, че материалните щети в страната му се очаква да достигнат няколко милиарда евро.

Бедствия сполетяха и други региони на Европа. Ураганни ветрове засегнаха и част от Румъния, където бяха изкоренени цели дървета, унищожени бяха покриви и навеси. 50 селища в окръг Галац останаха без ток, а има и места, на които реколтата е почти напълно унищожена.

Силни бури спряха електричеството за хиляди домакинства в Полша. Стихиите с проливни дъждове обхванаха и трите балтийски републики, като в Естония, Латвия и Литва паднаха и градушки. Нанесени са щети на сгради и превозни средства. Жена загина, ударена от падащо дърво в Северна Литва, а хиляди домакинства се наложи временно да останат без електрозахранване. Земеделските производители също се оплакаха от сериозни поражения по реколтата.

Пораженията в село Белинци

Снимка: БТА

На Скандинавския полуостров пък се развилня бурята "Ханс" с проливни дъждове и гръмотевични бури. Наводнени бяха пътища, има нарушения в графика на железопътния транспорт и превозите с ферибот.

В Швеция пък бяха регистрирани над 25 000 удари на мълнии. Вагони на влак излязоха от релсите северно от Стокхолм, за щастие без жертви и пострадали хора. Дерайлирането бе причинено от насип под жп линията, подкопан от проливните дъждове и свлачищата.

Пораженията в село Белинци

Снимка: БТА