Мощна буря с ураганен вятър, с гръмотевична активност и проливен дъжд връхлетя Северозападна България тази нощ. Поривите на вятъра достигнаха до 100 км/ч.

Около полунощ фронтът премина над Брегово, Белоградчик и Видин. Стотици са сигналите за паднали дървета и изпочупени клони, но няма сериозни материални щети и пострадали хора. Над 70 км/ч са били поривите на вятъра снощи в района на Монтана. Има данни за населени места, останали без електричество.

От ОД-МВР Монтана съобщиха, че са получили повече от 20 сигнала за паднали дървета и електрически стълбове, както и за много скъсани жици на електропреносната мрежа.

Екипите работят по отстраняване на проблемите и установяване на щетите. В община Лом също има паднали електрически стълбове.

Паднали дървета има в Козлодуй.

Подобни са щетите и във Враца.

Дърво е паднало върху спирка на обществения транспорт в с. Баница, казаха за БТА от община Враца. Няма пострадали, но конструкцията е изкривена. До момента няма други сигнали за сериозни щети. В областния център има счупени клони и запушени шахти, на които в момента служители на общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" провеждат профилактика.

Силен вятър връхлетя и района на Драгоман и Сливенеца.

Очаква се бурята от Северозападна България днес да се пренесе в Централна и Източна България. Валежите ще са локални, временно интензивни с резки пориви на вятъра и с потенциал за градушка.

Локални летни гръмотевични валежи се очакват в петък следобед и привечер, с по-голяма вероятност и интензивност в Родопите и в събота, отново по същото време в Дунавската равнина.

Нестабилният студен фронт няма да понижи температурите осезаемо. Времето остава горещо - до петък следобедните температури ще са в интервала 35-40 градуса. Особено горещо се очертава да е в събота, когато в някои традиционно горещи точки на страната термометрите ще скочат над 40, до към 42-43 градуса.