Балон с хелий, купен от търговец в парк "Овча Купел" в София, се е възпламенил след като се спукал и е причинил изгаряния по лицето на дете. За това алармира във Facebook майката на пострадалото момче - Яница Митрева-Георгиева, която твърди, че е подала жалби в Комисията за защита на потребителите и полицията. 

В подробно описание на инцидента, тя разказва, че балонът е купен на 23 март 2023 г. от търговец, ситуиран до табелата при североизточния край на парка. 

"На 28 март 2023 г., докато децата ми си играеха с балона в дома ни, същият се спука и се самовъзпламени. В резултат синът ми е с изгаряния по носа, бузите, устните, обгорени вежди, мигли и коса, както и с възпаление на очите", добавя Митрева-Георгиева, според която "само това, че носи очила спаси зрението му".

Издадено е съдебно-медицинско удостоверение. 

"С настоящето не целя публичност, а искам да информирам максимално много хора за опасностите, които крие един, на пръв поглед, абсолютно безопасен продукт, предназначен за деца, за да се предотвратят подобни инциденти", добавя още майката. 

Под публикацията загрижени потребители предупреждават родителите да внимават, тъй като в момента хелият се намира изключително трудно, освен това цената му се е покачила. "Шансът да купите балон с водород в парка от съмнителен търговец е много голям, затова внимавайте", гласи един от коментарите. Известно е, че хелият не е възпламеним.