Българска гражданка е пострадала в следствие на огромните пожари в района на гръцката столица Атина. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Българското посолство е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, но не уточниха подробности за нея.

По информация на дипломатическата ни мисия на територията на Гърция големи пожари бушуват в района на Кинета, Атика, в района на Метохи, близо до град Ханя на остров Крит, района на Пендели, Атина и в района на Рафина, Атика. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина.

Към 11.00 часа по-голямата част от огнищата на пожарите са овладени. На място остават екипи на пожарната служба, които продължават да работят за справяне с последствията и локализиране на вторичните огнища.

Десетки коли са изпепелени

Снимка: БТА

Движението по пътния участък Атина - Коринт се възстановява постепенно. Затворена за движение остава част от националния път на Ханя-Ретимно, о. Крит.

До този момент гръцките власти съобщават за 50 загинали, 156 ранени, от които 11 в тежко състояние. Пострадали са 16 деца. Опожарени са 1000 къщи и 300 автомобила. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, заявиха още от МвНР.

Междувременно кметът на Рафина Евангелос броят им вече е нараснал на най-малко 60 души. Двама граждани на Полша - майка и син, са сред загиналите, съобщи полско радио, цитирано от ТАСС. Двамата били на лодка сред евакуирани от хотел лица. По-късно телата им изплували от морето. Местната полиция разследва случая.

На телефон 199 могат да бъдат подавани сигнали към гръцката противопожарна служба за изчезнали хора, като е необходимо да се предостави информация за тях.

Спасителните екипи изнасят трупа на един на загиналите

Снимка: БТА

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат тяхната безопасност.

В случай на необходимост, нашите сънародници могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб, сформиран към посолството, на телефон: +30 6937 096 220.