13 души са загинали на място, а трима по път към болниците. Информацията, която имам засега, е че загиналите в инцидента са 16.

Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод тежкия инцидент с автобус край Своге.

"27 са ранените в различна степен. Те пътуват към четири болници, в които сме създали пълна организация. Това са "Пирогов", ВМА, "Св. Анна" и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", обясни той.

"И дневните, и нощните екипи работят. Целият медицински процес е организиран с апаратура, техника и персонал", коментира Кирил Ананиев. "От кръвния център ни уведомиха, че е осигурена кръв от всички групи", каза още здравният министър.

Четири от случаите в "Пирогов" са тежки, пациентите се подготвят за различни операции. За останалите двама все още не е решено дали ще бъдат оперирани. В определена степен има опасност за живота на четиримата пациенти в тежко състояние, каза още здравният министър.

"За "Пирогов" са тръгнали 8 души, от които двама са починали по пътя. 6 души са настанени в болницата в момента", обясни министърът. "Пострадалите при инцидента 27 души пътуват към различни болници. Ще се опитам да обиколя всички болници, в които са настанени. От тях има пациенти в по-тежко състояние и такива с по-леки травми", коментира Кирил Ананиев.

"Това, което видях в "Пирогов" след инцидента е изумително. Работят различни екипи в зависимост от това в каква степен е пострадал пациентът. Това е изживяване, което ако не се види на живо, човек не може да го разбере. Благодаря на хората, които работят в "Пирогов". Ще отида и в "Св. Анна", за да проверя какво се случва и там", каза още здравният министър.

Искам да изразя съвсем човешки и сърдечно моите съболезнования към близките и приятелите на загиналите. "За нас най-важно е пострадалите да се възстановят", заяви министърът.

В отговор на журналистически въпрос Кирил Ананиев уточни, че няма информация сред загиналите и пострадалите да има деца.

Началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски обясни" "Пътното произшествие е било тежко. Има пациенти с наранени крайници и гръден кош, травми в коремната област. Имаме пациент с фрактура на гръбнака".

"Тече интензивен диагностичен процес. Поне 24 часа ще бъдат необходими, за да имаме по-трайна информация. Всичко в момента е динамично, променя се буквално от минута до минута", коментира той.