38-годишен американец е починал, след като електронната му цигара се е взривила. Трагичният инцидент е станал още на 5 май, но за него се съобщава сега. 

ксплозията, която причинила и сериозен пожар, Талмадж Д'Елия получил 80% изгаряния. Огнеборци открили тялото му в горяща стая в къщата на семейството в Питсбърг, Флорида. Причината за смъртта на младия мъж обаче са парчетата от цигарата, които се забили в черепа му, пише в съдебномедицинска експертиза, предаде Би Би Си.

Бащата на починалия - Кристофър Д'Елия, коментира пред ABC Action News, че е в "ужасен шок".

"Всеки, който е изгубил син, не иска никой друг да загуби детето си от нещо подобно", каза още той.

Цигарата е била модифицирана, което означава, че позволява на потребителя по-голям достъп до батерията и не регулира напрежението по същия начин, както другите такива устройства. Президентът на американската асоциация Vaping заяви пред "Ню Йорк Таймс", че повечето електронни цигари имат повече характеристики за безопасност, отколкото така наречените механични модификации.

Електронната цигара е произведена от Smok-E Mountain, уточниха здравните власти. Представител на компанията обаче заяви, че причината за взрива е в батерията на устройството.

За такива цигари се използват литиево-йонни батерии, предпочитани за смартфони и други преносими електронни устройства, защото могат да осигурят голямо количество електроенергия, използвайки малко пространство.

Това е първият регистриран случай на смърт след експлозия на електронна цигара в САЩ. Между 2009 и 2016 година обаче в страната са регистрирани 195 инцидента на взрив или пожар, предизвикани от такива цигари, при които са пострадали 133-ма души, 38 от които сериозно.