Адвокатът на обвинената шофьорка за автобусната катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6 души - Николай Кокинов, дава минимум 12 месеца на делото, преди да стигне до съдебната зала. В сутрешния блок на bTV той заяви, че Таскова изразява безкрайно съжаление за случилото се. По думите му тя не е изпускала волана на автомобила си при инцидента.

"Смятам, че вероятно и тя по някакъв начин е закачила автобуса, но и водачът на автобуса инстинктивно е реагирал и е навил волана надясно. Така че може би в хода на разследването ще се окаже, че е налице едно независимо съпричиняване", коментира Кокинов, който е и бивш градски прокурор на София.

"Аз лично случайно минавах покрай катастрофата същия ден няколко часа по-късно. Забелязах, че автобусът е паднал надясно с извити надясно гуми", изтъкна той.

По думите му Цвета Таскова е предприела изпреварване, след което споменът ѝ е неясен.

"Автоекспертите ще кажат дали е изгубила контрол. Делото е в много ранна фаза, тепърва ще се изготвят автотехнически експертизи. Единственото налично досега е един оглед на автомобила, който удостоверява, че той е технически изправен, за колкото кратко време са могли да го прегледат", коментира Кокинов.

Той допълни, че Таскова е шофьор с близо 10 г. стаж, за този период е наказвана веднъж административно - за употреба на алкохол.

"Родителите й споделиха, че е употребила чаша вино при семеен повод и е била заловена, за което си е изтърпяла наказанието, но това няма няма общо с настоящия казус", подчерта адвокатът.

Адвокатът отбеляза, че състоянието на шофьорката все още не е много добро. "Като всяко едно нормално човешко същество, като всяка една млада жена и всеки един шофьор тя не е искала това да се случи, но то се е случило и не може това да не се отрази върху съзнанието на един нормален човек, че е станал участник в инцидент, в който са загинали шестима души и са ранени над 20", посочи той.

По думите на Кокинов майката и бащата на младата жена са честни и почтени трудови хора, вече пенсионери. Самата Цвета работи в сферата на туризма - лятото в Гърция, а зимата - в планинските курорти. "Родителите ѝ изтеглиха спестяванията си и заплатиха паричната гаранция и тя беше освободена", заяви защитникът.

Цвета Таскова криеше лицето си в съда

Снимка: Bulphoto

За ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева Кокинов коментира, че е било ненужно да се извършват процесуално-следствени действия на улицата.

"По асфалта да броиш пари ми се струва малко пресилено и да държиш две жени 4 часа и половина на улицата - твърде показно", посочи той.

Според него е можело след задържането да бъдат закарани в закрито помещение, където да се извършват всички необходими действия.

"Ако беше куфар, например с 10 милиона, значи ли това, че трябва 24 часа да стоят на улицата и да броят банкнота по банкнота", попита той.

"Дълбоко се съмнявам в обвиненията, че прокуратурата едва ли не е подхвърлила някакви пари. Никоя прокуратура не подхвърля и не провокира към подобен тип деяния, нито разполага с подобен финансов ресурс, за да си го позволи", отбеляза обаче Кокинов, според когото "това шоу трябва да престане и страните трябва да се срещнат в съдебната зала".