Увеличаване на пациентите в сравнение с миналата година с около 20 на сто, отчитат от УМБАЛСМ "Пирогов" в нощта на 31 декември и 1 януари. Това каза по време на брифинг д-р Сергей Илиев, дежурен шеф екип в спешния хирургичен кабинет на "Пирогов".

Той информира, че общо преминалите през лечебното заведение са 730, от тях децата са 240. Хоспитализирани в болницата са 111, от които 28 деца. Д-р Илиев посочи, че и тази година инцидентите са били свързани с прекомерна употреба на храна и алкохол, пътнотранспортни произшествия и битови инциденти.

Пострадали от пиратки са общо седем пациенти. Сред тях е и едно тригодишно дете от Ихтиман, което е със сериозна ушна травма.

"3-годишно момиче от Ихтиман е пострадало от пиратки в двора на тяхната къща. Едно от пиротехническите средства гръмва и наранява сериозно ухото на детето. Направени са всички необходими процедури. В момента се правят и доуточняващи изследвания, за да може лекарите да са наясно със степента на увреждането. Говорим за травма на ушната мида и на ухото", допълни говорителят на спешната болница Мария Пойразова.

През Токсикологията на лечебното заведение са преминали пет момчета и три момичета. Те са хоспиталиризирани със средно между 1,5 и 2 промила алкохол. Младежите са на възраст под 18 години, всички те са пили различен алкохол.

Д-р Илиев посочи, че са приети доста алергии и хранителни натравяния. 80 болни са преминали през неврохирургичен кабинет, с черепно-мозъчни травми. През хиругичния кабинет са преминали 140, от които са оперирани - 11. Случаите са предимно язви, болести на панкреаса и са свързани с прекомерната употреба на храна и алкохол. През травматологичен кабинет са преминали 250 болни, от които са оперирани осем. През Детско отделение са преминали 151 болни. През Кардиологичното отделение на болницата са преминали 20 пациенти, от които четирима са с инфаркт.

Във връзка с пътнотранспортното произшествие, при което кола помете шестима души пред заведение в София, през "Пирогов" са преминали трима от пострадалите, двама са постъпили в отделението на "Пирогов" с травми на крайниците. Говорителят на болницата Мария Пойразова уточни, че единият от охранителите, който е преминал през Спешното на "Пирогов", е отказал да бъде хоспитализиран в болницата. Иначе той е бил с черепно-мозъчно сътресение. Тя информира, че още една катастрофа е станала на бул." Тодор Александров" вчера. При инцидента млад мъж със своята кола се врязва в спрял автомобил, в който има мъж и жена. Мъжът и жената са приети в лечебното заведение. Мъжът е по-тежко пострадал, допълни Пойразова.