Едното от тях е настанено в Университетската болница за активно лечение “Царица Йоанна“, а другите две - в “Пирогов“, съобщи БНР.

Eдно от децата е пострадало доста тежко. На дясната ръка е получило доста експлозивни наранявания, които са довели до ампутация на два от пръстите. Палецът му е в критично състояние. Има също така наранявания в областта на лицето, макар и повърхностни, каза доц. д-р Людмил Симеонов - началник на Клиниката по хирургия на ръката в “Пирогов“

Другото дете е с повърхностни наранявания в областта на лицето, което е прието и лекувано в момента в клиниката по лицево-челюстна хирургия. Престоят му ще бъде няколкодневен, докато на другото дете престоят поредица оперативни интервенции, които да възстановят тези тъкани, които все още са останали запазени от тежкия взрив, поясни доц. Симеонов.

Тези инциденти зачестяват в периода на Нова година, макар да има и спорадични в останалата част на годината. Напоследък инцидентите са намалели – може би заради информационните кампании или заради регламентирания пазар на подобни пиротехнически изделия, коментира той пред bTV.

Лекарят призова хората, особено децата, да бъдат много внимателни – трябва да са предупредени какво може да се случи.

Преди два месеца две деца хвърлиха пиратки в бургаския кв. Долно Езерово и предизвикаха пожар. Подпали се тревен участък, от който огънят се прехвърлил върху товарни автомобили, съхранявани в частен имот.