Найденов уточни, че с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е постигната договореност да бъдат обявени само фирмите, за които има съмнения, че са точили средства, а не всички спечелили проекти. Освен това е получено съгласие за три месеца гратисен период, през който прокуратурата трябва да извърши проверките и чак тогава да бъдат обявени имена. Отложен е и периодът на връщане на парите за след две години и след това България ще върне средствата, с които има злоупотреби, обясни още земеделският министър. В този случай изискуемостта не значи изземване на сумата с лихвите веднага, коментира по БНР изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова постигнатата договорка с ОЛАФ. Сумите ще трябва да се връщат до две години, което няма да доведе до затваряне веднага на фирмите, допълни тя.
На въпрос какви са нарушенията на самите фирми Светла Чамова обясни, че фирмите ще бъдат разделени на групи – фирми, които са купували машини от определена компания и фирми, които имат някакви съмнения за злоупотреби. „Би било много по-ясно при едно такова разделение кой в какво го обвиняват”, поясни още Чамова.
Днес завършва проверката на 98 проекта по програма САПАРД, която провеждат у нас представители на ОЛАФ. Преди два дни се разбра, че Брюксел си иска парите обратно от тези проекти с мотива, че имало съмнения за 50-процентно завишаване на цените на машините, купувани от нашите фирми по САПАРД. Инспекторите на ОЛАФ твърдят, че едни от най-големите месо и млекопреработвателни фирми трябва да върнат близо 140 млн. лева на Евросъюза, заради неспазени условия по договорите. Месопреработвателите гневно възразиха, че това се е случило преди 5 и половина години, когато не е имало референтни цени на оборудването и много малка възможност за избор на фирми. От браншовата организация са категорични, че ако фирмите трябва да връщат пари, това ще доведе до банков колапс, увеличаване на безработицата и сивата икономика, както и масов внос на колбаси отвън.