Аргументът на европейските експерти, е че цените, предложени по обявените обществените поръчки за някои проекти дори отпреди 4 години, са били завишени, уточни Чамова, предаде БГНЕС. Според нея такава констатация не може да се прави за толкова дълъг период от верме, тъй като цените от тогава на са са се променили.
От днес служители на ЕК и ОЛАФ започнаха проверка в Агенция САПАРД по 98-те проекта. Проверката ще приключи на 31 юли.
Представители на хранителната индустрия поставиха на пресконференция въпроса по какви критерии фирми, получили пари по САПАРД, влизат в списъка на длъжниците, предаде БТА. Светла Чамова цитира писмена позиция, в която се казва, че по настояване на ОЛАФ голям брой от фирми трябва да бъдат включени в списъка на длъжниците. Като бранш искаме да ни се отговори на няколко въпроса - по какви критерии тези фирми трябва да влязат в списъка на длъжниците.
Призоваваме администрацията да даде критериите, по които те се включват в този списък, каза Чамова.
Новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е заявил на представителите на бранша и на Агенция САПАРД, че от ЕК настояват фирмите да бъдат включени в списъка на длъжниците и субсидиите им да бъдат изискуеми. Това се посочва в съобщение на МЗХ, цитирано от БТА. На фирмите новото ръководство на министерството е обяснило, че те ще бъдат вписани в списъка с длъжниците формално, но в рамките на законовия 1 месец до предприемане на мерки, правителството ще сформира работни групи, които ще разглеждат проект по проект и се надява коректните фирми да бъдат извадени от този списък.
През този едномесечен период прокуратурата трябва да направи цялостна повторна проверка на всичките 98 фирми, за да може тези които са коректни, да бъдат извадени от списъка на длъжниците, а останалите, които са нередовни да възстановят изплатените им средства, предлага ръководството на МЗХ.
Окончателно решение по направеното предложение ще бъде взето утре по време на заключителна среща между Мирослав Найденов и представителите на "АГРИ" и ОЛАФ, посочват от ведомството. Председателят на Асоциацията инж. Костадин Чорбаджийски изрази притеснение от обстоятелството, че, по думите му, в кореспонденцията между ОЛАФ, ЕК и ДФ "Земеделие" се посочвало за "възможни нередности", т.е. за недоказани нарушения, а в същото време се изисква да се изискат направени субсидии от фирмите.
Българската месопреработвателна индустрия инвестира в ЕС около 300 млн. лева за закупуване на машини и съоръжения. Сега индустрията трябва да върне около 140 млн. лева на ЕС, каза Чорбаджийски. Тъй като няма доказателства в тези обвинения, ние ще заведем искове срещу ДФ "Земеделие" и след една-две години ще спечелим делата и държавният бюджет трябва да ни изплати още 140 млн. лева, каза той. Последствията обаче биха били, че индустрията ни ще фалира, всички ние сме купили машините и съоръженията с кредити, ще има сътресения и в банковата система, каза Чорбаджийски. Кандидатствали сме по тези проекти при определени условия, одобрени от ЕК, и не може да се допусне те със задна дата да се променят, заяви той.