Закриването на болници не е реформа, това е административен акт. Затварянето на половината от действащите лечебни заведения няма нищо общо с това, което прави Барак Обама в САЩ, категоричен е Кацаров.

Той е убеден, че с намаляването на конкуренцията няма как да се подобри качеството.
„Когато в квартала си имаш магазинчета, решаваш къде да влезеш и откъде да си купиш сирене и откъде хляб. И така, конкурирайки се, магазинчетата се развиват, а тези, които не ни привличат, фалират. Същото е и при болниците. Затова няма нужда всички болници да бъдат еднакви, не ни трябват 10 като „Пирогов”, например", смята бившият заместник-министър.

"За нас, като пациенти, е най-добре да има и малки и големи болници, и специализирани, и ние сами да избираме в кои болници да се лекуваме и така да определим кои от тях да продължат да съществуват. Това е правилният подход", смята Кацаров.

Той допълни, че там, където ще плащаме, здравните заведения ще се развиват, а другите постепенно ще изчезнат. Стойчо Кацаров е категоричен, че болниците не трябва да бъдат съкращавани, защото сега ще се получи така, че 800 болни ще се конкурират за 600 легла, а Здравната каса няма сметка от това.

„Така няма да се спестят пари. Касата плаща за брой преминали хора, тя не плаща за болници. Дали този болен се лекува в болницата в Трън, в болницата в Перник или във ВМА, на Здравната каса й е все едно – тя ще си плати същото”, продължи Кацаров. Единственият начин да се спестят пари по тази схема е, ако бъде съкратен броят на болните, а не на болниците.

Стойчо Кацаров сравни здравната политика на сегашния кабинет с лимузина: „Правителството е като една лимузина, която се е засилила срещу една стена. Ние се опитваме да ги спрем, а те ни мислят за стопаджии и ни подминават. А стената вече е все по-близо. Ще продължаваме да махаме на лимузината, дано ни видят”, каза още бившият заместник-министър на здравеопазването.