Експерти съветват да намалим болните, не болниците

Здравната реформа няма да доведе до качество на здравеопазването ни. Това каза пред PRO.BG бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Експерти съветват да намалим болните, не болниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стойчо, Стойчоооо, куха ти е главата. Какво прави Барак Обама в САЩ бе ? Тия там тотално са си съсипали здравната система. Осигуряването е от частни застрахователни компании дето само гледат как да те прецакат и да не ти платят. Там здравеопазването е златна мина за пари. Всички лекарства и услуги са много скъпи. Не трябва да вървим по този път. Добри здравни система имат Канадците, Французите и Англичаните. Там лечението е безплатно за пациентите. И с такава политика да се плаща за пациенти само ще гледат как да завишат бройката или да ни разболеят още повече.

Опаааа, изплю камъчето нашия скъп министър, затова било това бързане на герберите, за да се нагушат гадните частници, да могат да грабят бедния народ както си искат. Но както е казано .. всеки народ си заслужава управниците си .... ние си ги избрахме.

Леле, това, Бойковото, било заразно - още един започна като него да се изцепва на едро. Намалете болните, а не болниците! Как, бе? Като увеличим гробищната площ? При тая бедност и 20-годишна съсипия!... Кварталните магазинчета се конкурирали, а па което не издържало, фалирало. Ама в кварталното магазинче до последния му ден сиренето е с пари! Собствениците по-скоро ще изхвърлят стоката си, отколкото да я дадат без пари! Хич не ги интересуват Хипократови клетви, хуманизъм, бедността и гладът на клиентите! Даваш пари или нищо не получаваш. Откъде ще намериш тия пари, си е твоя работа. И докато се конкурират магазинчета, най-много да се наложи да отидеш до другия ъгъл. Болници обаче не се строят на всеки две пресечки! Като се закрие една болница, хората трябва да пътуват километри до другата, която все още не е затворена. Болни. Бедни. А понякога - и нетранспортабилни.

тоя експерт да даде отчет какво е свършил в здравеопазването и тогава да решим колко му струва мнението.

от такива експерти с чиято помощ здравната ни система бе унищожена.

Всъщност от фашисти няма отърване и сме на този хал. Фашисти като сегашното правителство.

Явно на половината форум с червени прашки не им е ясно, че без пазарна конкуренция няма да излезем от блатото на комунизма! Всеки път, когато някой умник се набърка в пазара и се прави на по-умен от него ни връща с години назад.Един куп малоумници предпочитали да се лекуват в Пирогов , а не в Омуртаг или Трън - и хората на село предпочитат, ама имат ли възможност? Колко трябва да си тъп, за да пишеш , че здравната каса плаща на болниците -плаща се за лечение, а не за болница.И 20 болници да си направиш, ако не лекуваш болни няма да получиш един лев -ама как да го обясниш на червените прашки ... Абе -каквото дойде- няма отърване от комунета!

polojenieto na BOLNICITE e UNIKALNO RAZPREDELENO ot KOMUNISTITE - EVALA na VSI4KI togava ot BKP.. edinstveno bolnicite imat nujda ot po dobra aparatura i vseki lekar da minava pone 1 pat godi6no PREKLASIFIKACIONEN KURS, za da predobie novi sposobnosti, i za da se ustanovqt negovite znaniq i ka4estva, i dali da raboti ili da bade uvolnen.. Ako se prodava ORGANI4NA HRANA, a ne GMO i podobni bokluci, bolnite 6te namaleqt s pone 50%, koeto 6te dovede do mnogo pove4e IKONOMIKA.. konkurenciqta mejdu bolnicite stava ne 4rez tova kolko pacienti vzima, a kakvisa ka4estveta na lekarite.. ako vav VMA lekarite sa profesionalen opit i znaniq nad 5.00 ocenka, 6te vzimat pove4e zplati i pari za bolnicata, otkolkoto lekarite v bolnicata v Tran koito imat profesionalen opit i znaniq za 4.00 ocenka

Стига с тези пари, пари, пари... Става въпрос за живота на хората. Не може към всичко да се подхожда толкова комерсиално и чиновнически. Егати тъпия капитализъм.

Дянков иска да намали пенсионерите.

Абе хора, някой може ли ми обясни защо трябваше да се разбутва и реформира, вече 20 години, здравната система, която си беше отпреди десети ноември?

България, не е София!!! Всички българи ли живеят в София??? А ако живееш в град, в който, ако закрият болницата, най-близката става на 70 км ??? За един грип на детето 70 км??? и 5 дни на майната ми! После защо се обезлюдяват малките градчета, че то няма за какво да живеем там! Накрая ще има само 1 болници и 1 милион гробища!

Браво!

Ако намалим болните,ще спечели народа.Ако намалим болниците ще спечели Данков.

Елитни и провинциални болници. За елита и за тълпата. Ако приложат критериите, то в Александровска болница също нямат условия и също трябва да се закрие. Примери - персонала се преоблича в коридорите пред очите на болните, санитарката е вдигнала една престилка като параван и зад паравана сестрите въртят дупета и се преобличат по килоти и сутиени, кат се карат на болните, че ходят по коридора. Храната е помия. Тясно и мръсно, няма чаршафи, хлебарки и смрад. Май трябва наред да се закрива.

Не го е казвал Сталин, а е реплика на Сахаров в един от романите му. Аре, чете малко повече и поумнейте, бре!

стига сте писали глупости бе,вие не разбрахте ли че геноцида върви вече 20 години и изпълнителите са вече притеснени.Тоя гаден народ не мре и не мре.Ама как да мре като е изкарал 500 години турско и 50 години комунистическо и е устийчив мамата си трака.Ами да си бяха направили проучването предваритално и да бяха взели сегашните мерки с време а не да ни мъчат толкова години.Ама и вие пенсиите стиснали душа в зъби и не щете да мрете.Защо бе,защо ви е тоя скапан живот-от чиста злобичка го правите да вгорчавате живота на другаря Бойко.Ох дано ДР. Бойко го прочете защото имам специална молба.Борисов,гад мръсна и мекерето ти Дянков-защо направо не ни убиете бе да не се мъчим.

ами от селата и сега пътуват го по- малките градове или по големия за лечение.

Не го знам какъв точно специалист е този, но едно е ясно - защитава политиката на БСП. Която е изначално погрешна, още от времето когато тези мушмуроци се именуваха БКП. Нека да помислим малко. Дали е добре да има Билла, Метро, Кауфланд или Карфур? Този въпрос би се сторил ужасяващо глупав на човек вЗападна Европа, но тук, където един човек от село никога не е влизал в Билла, не е чак толква несъстоятелен. Аз има и един още по-елементарен въпрос към този специалист. Абе, ланкоолу, ако се наложи да се лекуваш ти къде ща се лекуваш, в болницата в Трън или в Правителствена болница? Глупав въпрос - чсно е че всички управници се лекуват в елитни болници в София. В краен случай в някой от големите градове. Защо тогава те насочват своя електорат към малките болници? Ами много просто, да им замажат очите. За мен като пациент е важно да ме лекуват качствено, без значение къде. Но дали в болницата в Омуртаг ще ми предложат същото качество, както в Пирогов, Медицинска академия, или Правителствена болница. Съмнявам се. Всъщност не се съмнявам, сигурен съм че няма. Така че целият този рев е да се запази статуквото. Над 50% от всичките тези боплници са в турските райони. Не казвам райони със смесено население защото то някога може и да е било смесено, но сега си е турско. Тези хорица по принцип се задоволяват с минимума и тях здравеопазване на ниво края на 19-ти век може би ги задоволява. Но да се харчат пари за това някой да си има болница в която да си назначава своите хора, така не. Като искат общините да си финасират болницата. Е, и Ахмед Доган може да помогне с някой лев. Ако иска, разбира се. Защото него хич не го е еня за тези хора - него го интересуват техните гласове през 4 години. По избори. Така че реформата е болезнена, особено за електората на бившите управници. А, и да не забравя. Честит празник на Станишката. И на Азер Меликов. И на оня симпатяга Вагинин, евродепутата. И много по-здарви от Доган. За висшият ешелон на БСП днес е велик ден, по-велик от 9-ти септември. След като преди 4 години си дадога гъза под наем на Доган оттогава 2-ри февруари става техен партиен празник. Като видни политически метреси, абе кажи го курви. Ха, да ви е честит господа-другари, весело и безболезнено прекарване

то половината страна е болна а те ще затварят болници .Нали Сталин казвал има човек има проблем .Като измат хората по селата и малките градове няма да им трябват болници

Абе много сте се вманиачили в това здравеопазване сякаш нищо не зависи от вас! А как са оцелявали хората преди това! Щом сега имаме такава нужда от здравеопазване значи нещо е сбъркано в нашия свят! За какво е била тая еволюция в продължение на милиони години! Животните как оцеляват без болници до всяко дърво, а ние великите хора сме тотално зависими! Колкото повече имаме, толкова по-слаби и зависими ставаме!

Хубави, гръмки фрази срещу парите! Само че зад тях трябва да стоят реални ресурси - вещи, суровини, хора, специалисти! Всеки може да кряка високопарни фрази, че държавата трябвало да осигури благоденствие, но това са кухи фрази! Ами щом е толкова лесно защо не го направите без пари! Върви и купи материали без пари от този който ги произвежда като му кажеш, че ти е длъжен защото ти си имал право на здравеопазване! Или иди при лекаря и го накарай да те лекува безплатно, защото си имал това право пък той да мисли какво ще яде, как ще си набавя материали и ще се обучава безплатно! Смях и празни приказки! Ами започнете вие да давате безплатно - работете безплатно! Това е големия проблем на нашето време - мита за ПРАВАТА! В природата няма такава глупост като ПРАВА, а всекидневна борба за ресурси - няма ресурс, няма права, няма и човек! Откъсване от природата поражда измамното мислене, че парите са важни - имаш пари, отиваш в магазина и готово! Но всъщност важна е природата, ресурсите защото всичко идва от там! Затова трябва да се говори за действителни ресурси, а не за пари! Като говорим за права, то да говорим и за задължения! нали всички имаме задължения да спазваме закона, но колко от вас го правят та да искат същото от държавата!

Не разбрахте ли,че здравната реформа има за цел едно-от 7.5млн да станем поне 6млн-от тях колко ще бъдат турци и цигани,ще ви кажат тези,дето знаят и следят демографските анализи.

За какво плачите бе хора , разчетите са Р. България с население от 4 милиона , като стигнем тази цифра всичко ще си дойде на мястото.

Интересно как се решава, че разстоянието не е проблем и може да се лекуваш на 50-60 км. За повечето хора по селата това е невъзможно. Как си представя някой, че бабата или дядото с мижавата пенсия ще си подсигури транспорт за да се добере за изследваня или болнично лечение в областния град! Това е геноцид към възрастните или бедните хора от малките населени места! СРАМ!!!

А като намалим болните,многото болници какво ще правят?Задава ли си някой въпросът-в петдесетхиляден град-една болница,в петхиляден-също.А селата,и там ли трябва да открием болница.Нали до сега селата разчитаха на спешната помощ,какво пречи така да стане и с малките градчета и икономисаните от това средства да се насочат към високотехнологичното оборудване на останалите болници.

в малките болнички е пълна трагедия приемат се болни за да върви далаверата пишат им се страшни диагнози понеже са по платени никакъв контрол никакви удобства трябва да ви кажа че в Европа такова нещо няма всъщност в болниците е както в държавата 90% мафия

колко невежи има особено между тези които твърдят че са лекари. някой си сравнява леглата по страни и то извън ЕС а говори за ЕС. Друг препоръчва списание сякаш това е панацея за здравеопазването. Явно бюрократи, ли доста прости лекари. добра е тази болнична систевма кято съчетава измерение в човешката нужда от лечение и високатао технологична база със високо равнище на лекарска квалификация. това не означа лекарят в малкия град да е професор, но да е в крак с новостите, не да е заспал на 6-ти курс медицина. това означава тям къдетто няма болници поне най- нужнита апартура от първа необходимост да е на лице. Това означава, че болниците трябва да са близо до хората, така че за един час те да стигат до тях. Т. е. да се има пред вид инфраструктурата на района. Това означава да се структурират болниците не на административен принцип, а според най- често срещаните заболявания в района. Това означава че наистина е добре на мястото на закритите болници да се открият спешни отделения, но тук е въпросът какви и пак за апаратура и кволификацията. Т. е. идеята без пари не става. Това означава че е добре да има хосписи по градовете но не на гърба на данакоплатеца. Всъщност всичко се свежда до нуждата на пациента. Идеята на реформата преди 11 години беше- ПАЦИЕНТЪТ Е В ЦЕНТЪРА. С времето идеята се позагуби и периодично нещата се мърлят. Да мерна единица за реформата трябва да са хората- но не от гр. ЕН и село ЕН, а изобщо. Аз съм по склонна да се затварят болници но на справедлив принцип. В Годеч да, но и в Ардино.

В този ненормален свят, най-големите кухолейковци, най-често дават съвети. Не знам това някакъв бъг в операционната система на човека ли е или се формира от средата. Откъде изплува този специалист по квартални магазини? Откога националната доктрина за здравно развитие е на пазарен принцип? Болни се конкурират, само като чета съчетанието от думи и бесни кетви се зараждат, като караибски циклон! Ние българи ли сме или сбирщина участваща акционерно в България ООД? Няма пари, та няма пари. Всичко ще се унищожи, защото няма пари. Кой си задава въпроса - Какво значи няма пари? Това парите според вас да не са нещо, което вали от облаците? Първостепенна грижа на всеки държавник (лице избрано от народа с цел безкористно да води и развива благоденствито на СЪЩИЯ), по време на каквато и да е криза, е да спаси тези, които са го избрали. Ако след всичко това му остане време, може да обърне внимание на всички останали други фактори. Ако в вътречерепната ти кухина не може да се роди друга мисъл освен пари, пари, пари..., спокойно можеш да подърсиш специализирана доболнична или болнична помощ в някое от несъкратените специализирани здравни заведения. Без съветници!

Реформа не означава закриване и унищожаване. Ако ще е така не им искаме реформите. Здравната каса има пари. А и нищо не може да оправадае закриването на лечебни заведения в малките селища, след като въпроса с транспортта не е уреден. Ако ще се закриват болници, то това трябва да стане в големите градове, защото там има частни и хората имат избор, но частни болници в малките и бедни райони не могат да съществуват.

Наистина ,по-евтино ще им излезе , ако намалят болните за сметка на увеличените места в гробищата , ама трябва да се постараят да вдигнат още лекарствата , годините за пенсия , данъците и таксите , безработицата , а да намалят заплатите.Колко работа има да се върши докато се задейства здравната реформа ,това нее шега работа!

Всичко се прави не за болните, а за лекарите! Като сакратят болницата, лекарите си правят частна практика и гепят малкото останали пари на бедните! Знаете ли, че по селата вече плащат като едно време с кокошки, яйца,спанак и домати - толкова нямат хората! Но някои лекари все още имат морал та взимат и така, но някои са направо търгашши - пазарят се за земя, че и за крава или къщичката да им припишат! Не се чудете - така е наистина! Преди да закрият болниците, трябваше във всяко село да открият здравна служба и чак тогава да видят как ще се получи! Тръгнат ли някой болен да го дрънкат по разбитите пътища 1-2 часа, пиши го свършил! А и как ще оцелеятх малките болници, като от години не са получавали нов апарат или уред - все няма пари, все не достига, та стигнахме до тук - да морим собствените си граждани! И това, ако не е геноцид, здраве му кажи! И престанете да ни сравнявате със запада - там има профилактика от 100 години насам, хората се лекуват в момента , в който им е открито нещо! И всички издследвания се правят в болнична обстановка, а не се ходи по сто пъти на различни места, по-евтино е, по-стерилно е и знаеш , че е по-качествено!Освен това на ръка нищо не се плаща, всичко си се урежда от дздравните им каси! Какво съм виновна аз, че съм се разболяла от някоя болест , за която няма здравна пътека?! Нали цял живот са ми удържали не малка сума от заплатата?Ще ми говорят за втори здсравен фонд - та да обере някой и тия пари! Престъпници към застаряващото поколение са тия от ГЕРБ! Ако ти е близък личния лекър , ще те прати където трябва и пътека ще ти измисли, ако не си умираш на къра някъде и толкоз!

jalki sa i lekarite i bolnicite- naistina se pravo genocid sre6tu naroda i ne samo vazrastnite no i za decata ne im puka moito dete po4ina vav visokospecializirana bolnica samo 4e bez da ni dadat informacia i izob6to nasoki kak da go gledame predi tova . komentara sled vsi4ko be6e - emi tezi deca taka i taka sa obrecheni-ide mi da otida i podpalia tazi bolnica tova e bulgaria mislia 4e v turcia ako go biah zavela 6tiah da polu4a pove4e dobro otno6enie i deteto mi moje6e da e o6te jivo

Абе казах ви аз още едно време ама кой да слуша!

Конкуренция между болници, които се издържат от хазната - тоя не е в ред! Такава може да има между частни болници, където пациента си плаща всичко! И как ще се конкурира софийска болница с тази в Бабушево! Ще хукнат лекарите от цялата страна в най-забутаното село! В малките населени места трябва да има мед. центрове а не болници които да дават първа помощ и основнии услуги, а в истинските болници да се лежи и да се правят операции! Ние сме малка страна и транспорта не е такъв проблем, стига да е добре организиран! А за проблема с кадрите не искам да говоря! Не може да се сравняваме с големи държави както по икономика, така и по територия и население! За нула време се стига от единя край до другия и това улеснява концентрацията на средства и специалисти! Такива са реалностите в България - концентрация на човешки и икономически потенциал в определени райнои! Бизнеса и услугите се концентрират там където има кадри и клиенти, или пък определени ресурси!

Демагози долни! И как моля ви се, ще избере човек кой да го лекува? Това да не е сирене - харесва ти на вкус или не? По метода на пробите и грешките ли? Порязъл си си пръста - пробваш при еди доктор, той ти го реже. Следващия път като се порежеш отиваш при друг, белким ти го излекува.... Що за тъпотии? Лечението да не е стока, та всеки да може да си избира? Как ще знам аз един лека добър ли е или не? По какво ще преценя? Имам ли знанията да го направя? Аз искам като се разболея да отида в качествена болница, където за мен да направят каквото е възможно. Не ме интресува нито имената на лекарите нито квалификацията и дипломите им - искам да свършат работа. А за подбора им си има компетентни органи които да се занимават с това. Аре стига заигравки с демокрацията, другари комунисти!!!!

Явно платената агитка на Герб почва работа от 11:00 :-)))))

tozi ekspert e mnogo prav vseki kvartal trqbva da ima ponqkolko bolnici kato ednata ti umoti deteto drug pat nqma da stapi6 tam za6toto znae6 4e o6te se u4at,a v limuzinata sigorno nqma mqsto za nekadarnici -nie go pokazahme i na BSP/DPS/NDSV te 4e ne go razbirat i BB im go povtarq vseki den

Девизът на новите управляващи в областа на здравеопазването е: Да превърнем медицинските загуби в не медицински. Ще илюстрирам с един пример от историята на Първата световна война. Медицинските експерти в английската армия написали доклад до военния министър / по онова време Уинстън Чърчил /. В доклада пишело, че английските войници единствени не ползвали метални каски и давали много жертви от нараняване в главата. Чърчил наредил войската да се снабди с каски. В следващия доклад медицинските специалисти поискали допълнителни средства за фронтовите болници, защото последните били затрупани от ранени в главата. Чърчил много се учудил-нали вече се бият с каски? Докторите докладвали-много са ранените, защото са малко убитите. В България се действа по точно обратния принцип. Пари за профилактика отдавна не се дават, каските са изхвърлени. Сега искаме да изхвърлим и болниците, защото няма пари да бъдат финансирани. В края на годината гордо ще отчетем, че сме намалили болните в болниците, за сметка на леко увеличената смъртност. И кой знае защо пак ще ни критикуват от ЕС. В условия на криза не са важни хората, а ниския бюджетен дефицит. Лекарите ще се оправят-някои с еднопосочен билет на запад, богатите ще се лекуват във ВМА, Правителствена и Токуда. А бедните? Е, старото римско правило е-да го духат, докато свърши кризата.

Абе хора неа разбирате ли те искат пенсионерите да си отидат при Свети Петър по бързо, че нема пари за пенсии пък народа над средна възраст е по-вече от колкото трябва да е. Смъртността е голяма това е добре, по-малко средства за пенсии. И сега като болниците са на минимум 50-100 км. те по пътя ще пукнат всички болни. Нема проблеми ще кажат ще има хеликоптер, колко летателни часа имат всички пилоти: от 2 до 6 докато вземат правоспособност, тогава ще си отиде и екипажа и болния това е пък още по добре. Е това е самата гола истина като нема пари и сме в криза от къде ще пръкнат толкова пари за гориво било то за хеликоптери и линейки????? Ами като си отиваш на оня свят за какво ти са пари?????????

Ако ще намалявате болните, така както от БСП предлагат, тогава няма да смогнем. Затова предлагаме празните болници да ни ги дадете на нас.

Прав сте! Скоро четох, че за последните 10 години два пъти се увеличило числото на лежалите в болници със съответващите последствия. Влизам за изследвания - Кошмар! А ЗАГЛАВИЕТО Е МНОГО УМНО. ДАНО НЯКОЙ СЕ ЗАМИСЛИ!

Най-много пари трябва да се хвърлят за профилактика и доболнична помощ,нещастници такива! Иначе какво целите- повече преминали през болниците и повече пари в джобовете на разни докторчета ?! И накрая повече пациенти в дървени костюми!?

Всички болни и пенсии - марш към гробищата! Всички пубери и студенти - марш през границите! За останалити - бой, бачкане, чалга и е...е! И сички у десно, да не сте посмели да шавате! Квот кажат наще експерти - туй ще е! Кой ви е казал, че тая държава е ваша бе, мульовци!

Не болници, а първо да се премахне професията Личен лекар. Искам само специализирани кабинети , където ще получиш компетентен отговор за болест и лечение. Как личните лекари декларират парите от получената потребителска такса, като не дават разписки и бончета на пациентите, а паричките ни отиват в джобовете им директно. За направление такса 2,50, като го вземеш отиваш вече на специалист и там 2,50. Да, но кой те е излекувал в случая. Това е да получиш безплатно лечение, след като си изряден със здравните осигуровки.Здравната система трябва да започне да се гради от самото начало.

В ЕС повечето държави имат по-малко легла на 100 000 души -Англия 370,Гърция -370,Турция -240,сега РБ има 650 ,намалено от 1000, а в САЩ е 300 ,Нигерия -120....Б-я поддържа повече легла ,но голяма част от тях не са по здравеопазване, а по-скоро като социален дом за ромчета с по няколко деца всеки месец,но без да се постига социален ефект -няма социални работници в болниците и тези ромчета не се превъзпотават, а раждат всяка година по 1 дете и продължават всеки месец хоспитализациите покрай едно болничко -леко до средноболни от техните деца ввлезат още 1-2 от по-здравите ,за да ядат ,но се и заразяват с резистентни вътреболнчни инфекции,за което се изразходват още много повече средства отколкото ,ако имаше социални домове с възпитателна функция за живот с труд и квалификации за доходи и осигуровки,а в момента ромките от 13 годишна възраст гледат на този начин на живот като лесен за изхранване и многобройни раждания,без да си дават сметка за послидиците върху другите и тях -въобще е не-ефикасно болниците да функционират като социални домове в над 60% от капацитета на някои от болниците

нали тази декларация за започване на плащане на здравни вноски и глобите не важат за лица с прекъснати здравни права които не могат и не искат да изплатят защото излиза че искат да глобяват и изключените от здравната каса Напротив декларацията е точно ама точно за тези хора. За трайно безработни които да бъдат глобени и накарани да си продават имотите и да станат лумпен пролетариат. За неплащащите тарикати. За емигрантите. Всички под ножа. Все някой ден ще им трябва удостоверение от НАП за да сключат сделка и ще кацнат на к..а на Дянковци. А бедните да духат супата. Като нямат пари ще плащат глоби и ще ходят да бачкат.

Наистина си стопаджия: търсиш гребена на вълната в политикантството, а не в политиката... И като зам. министър, толкова беше експерт, колкото аз бях китаец... Извинявяй, но - подобно на другия ДИЛЕТАНТ и също бивш зам. министър ЕМИЛ РАЙНОВ - дрънкаш врели-некипели.. Редуцирането броя на болните, ФИНАНСОВИЯТ И СОЦИАЛЕН ИМПЕРАТИВ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, минава през редуциране броя на болниците у нас... а и през още много други работи... Работа, от която навремето ти и другите избягахте!... Вземи и прочети поне EUROPEAN HEALTH CARE REFORM, WHO, European series, Nr72 - за смисъла и технологията на Здравните реформи, които стават в целия свят, не само у нас...

Що се мъчат тия хора, ами не опитат с напалм?! Могат направо да призоват Големия брат - той има опит.