Започва строежът автомагистрала Русе - Велико Търново. Първата копка на аутобана е планирана за неделя по обед и ще я направи премиерът Николай Денков заедно с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, съобщиха от МРРБ.

Символичната първа копка на магистралата ще е до пътя Бяла - Ценово.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи (инженеринг) на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД "АМ Русе Търново". Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Лидер Консулт". Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ "Русе - Велико Търново" от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма "Транспортна свързаност" 2021-2027.

Именно на пътя край Бяла от години стават тежки автопроизшествия с жертви.

Автомагистралата "Русе - Велико Търново" ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода "Шипка" и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

В края на миналия месец при представянето на проектобюджета за 2024 г. в ресорната парламента комисия, министър Цеков съобщи, че "за магистрала "Русе - Велико Търново" има сключени договори, проектира се, в неделя предстои старт на първите 7,9 километра, има фронт да се работи. Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж, да се работи по трасето между Русе и Бяла", каза тогава министърът.

По време на предизборната си обиколка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна хората от Велико Търново, че продължават да мълчат и да търпят тировете да преминават непосредствено през града им и обяви, че пари за пътя Русе - Велико Търново няма да има, защото ПП-ДБ са ги похарчили. Строежът беше планиран още по време на третото правителство на ГЕРБ в коалиция с ОП, но започва три години по-късно.

"Парите ги няма. 1 млрд. за "Хемус" в специална сметка, похарчиха ги. За Търново - Русе оставихме пари. Във ВиК сектора - 1,2 млн. лв. И тези пари ги няма. И сега вие очаквате оптимизъм. Не мога да бъда оптимист за следващите няколко години. Пари в държавата няма", каза преди местните избори Борисов.