Шофьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико Търново е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради неспазване на правилата за движение по пътищата. Това обявиха от окръжната прокуратура във Велико Търново на брифинг.

Шофьорът е турски гражданин и предвид това, че има опасност да се укрие, прокуратурата ще поиска от съда да му бъде наложена мярка задържане под стража за 72 часа, съобщи БНТ.

"Цял ден и през нощта продължават да се извършват процесуално следствени действия от следователите на НСЛС с активната подкрепа на следствения отдел на МВР във Велико Търново. Събрани са достатъчно доказателства за вина на лице, което е привлечено към наказателна отговорност. Това е шофьорът на автобуса".

При катастрофата загинаха четирима души - трима румънски и един турски гражданин. Румънските туристи късно снощи се прибирали от екскурзия в Истанбул към Букурещ. На главния път Велико Търново - Русе, при село Куцина, автобусът им се удря в спряла на пътя кола, в която нямало хора, а след това се блъска в крайпътно дърво.

Една от версиите за инцидента е лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която пътните инциденти са ежедневие. Тази сутрин стана ясно, че компанията превозвач и документите на шофьора са изрядни, а оцелелите румънски туристи са транспортирани към родината си.

През изминалото денонощие в страната са станали 28 тежки катастрофи, съобщи МВР. Шестима са загинали, 55 са ранени.

В София са регистрирани 12 леки и едно тежко пътно произшествие. Един човек е пострадал.