Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България, съобщават местните медии, цитирани от vesti.bg.

Изявлението на сръбския президент предизвика множество коментари, както в България, така и в Сърбия.

"Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро", посочи Вучич, докато инспектираше новострояща се сграда в Белград.

"Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния", каза държавният глава на Сърбия.

"В момента се намираме в много добра ситуация. Икономиката ни расте със сериозни темпове. Намаляваме безработицата. Заплатите и пенсиите се увеличават", подчерта Вучич.

По данни на НСИ средната работна заплата в България към края на първото тримесечие е 1 077 лв. (551 евро), а според НОИ средномесечният осигурителен доход е 880 лв. (450 евро), като и двете стойности са по-високи от оповестеното от Вучич средно възнаграждение на труда в Сърбия. Сериозната разлика в данните на НОИ и НСИ се дължи на различната методология на изчисление.