Над 200 български вина на Divino.Taste
Изложение на елитни български вина събра днес в Централния военен клуб в столицата 37-те най-добри наши винопроизводители. В почивните дни всеки посетител ще може да пробва над 200 различни български вина.
Българските вина са абсолютно конкурентни в Европа по отношение на съотношението качество-цена. Единственото, което все още им липсва, е да завоюват пазарни позиции в средния и по-високия ценови сегмент - у нас и в чужбина. Това е заявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е посетил изложението за български вина DiVino.Taste.
Двудневният форум е под патронажа на МИЕТ и МЗХ и събира на едно място 37 винарски изби, които представят пред професионалисти и ценители над 200 вина от България. Когато става въпрос за продукт - символ на по-високо качество на живот, правилното позициониране е едно от най-важните неща, е подчертал Трайков. По думите му има видима промяна в разбирането на винопроизводителите за ролята на маркетинга и поддържането на високо качество и имидж на българските вина. Като резултат в последните години имаме превъзходни вина, произведени от различни винарни, които се налагат с марката си, а не само със сорт и географски район, е отбелязал министърът.
Според Трайков е изключително важно и това, че виното е част от туристическото предлагане и носи разнообразие и авторитет на българския туристически продукт. В изследванията на впечатленията на чуждите туристи, пребивавали в България, атрактивността на кухнята и качественото вино винаги са оценявани високо. Затова гурмето и виненият туризъм са сред най-перспективните форми на специализиран туризъм у нас и имат голям потенциал за развитие, особено в съчетание с други форми за специализиран туризъм, като СПА и уелнес, културно-исторически, еко туризъм, голф и други, е казал Трайков.
DiVino e първото в подобен формат изложение на българските винопроизводители, дегустация и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации.
Изложението продължава и в неделя. Билетът е 12 лева, а дегустацията - неограничена.