"Форчън", първият от петте танкера с гориво от Иран, предназначени за изпитващата остър дефицит на бензин Венецуела, късно снощи достигна изключителната икономическа зона на латиноамериканската страна, предаде Ройтерс.

"Иран и Венецуела винаги са се подкрепяли взаимно в трудни времена. Днес пристигна първият кораб с бензин за нашия народ", написа в Туитър венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса.

Според анализаторите иранските танкери са натоварени с бензин, достатъчен да задоволи нуждите на Венецуела за две-три седмици, предаде Асошиейтед прес. Инвестиционната компания "Каракас кепитъл маркетс", базирана в Маями, потвърди местонахождението на "Форчън" чрез технология за проследяване на корабоплаването. Според нея последният от петте кораба от флотилията - "Клавел", е на около три и половина дни път от водещия танкер.

Венецуела притежава най-големите петролни залежи в света, но трябва да внася бензин, защото производството се срина през последните две десетилетия, за което критиците обвиняват лошия мениджмънт на социалистическото правителство.

Шофьорите трябва да чакат с дни на дълги опашки, за да заредят със субсидираното от държавата евтино гориво, докато по-заможните, разполагащи с американски долари, се обръщат към черния пазар, където бензинът струва до 12 долара за галон - едно малко състояние за страната, в която минималната месечна заплата се равнява на по-малко от 5 долара, отбелязва Асошиейтед прес.

В края на април в интернет се появиха снимки на самолет на иранската авиокомпания Махан еър" (Mahan Air) на летището в Пунто Фихо, който доставил катализатор и специалисти, които ще помогнат възстановяването на работата на най-голямата петролна рафинерия на полуостров Парагуана.

Иранският президент Хасан Рохани предупреди вчера САЩ да не се намесват, за да пречат на доставката за Каракас. В новите отношения с Венецуела, Иран неотдавна достави по въздух важен химикал, необходим за рестартиране на венецуелска петролна рафинерия.