Пенсиите ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило, което ще влезе от юли и това ще важи за всички. Това потвърди пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

"Нашето предложение в Закона за бюджета за ДОО е от 1-ви януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", заяви Сачева.

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата, учителските заплати, детските надбавки за всички семейства са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно, обясни Сачева.

По думите й тези мерки са свързани с кризата с коронавируса.

"Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече.

В случая политиката, която можем да си позволим, е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира Сачева.

Министърът наскоро каза, че ако предложението за детски добавки без подоходен праг бъде прието, то ще струва 398 млн. лева допълнително на държавния бюджет.

Сачева обясни и мерките на правителството за здравната система: По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие, което е общо 160 млн.лв. на този етап в борбата с коронавируса.

Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси, като се договарят 145 млн. евро в момента.