Акцизът за цигарите ще се увеличи до 76 евро за 1000 къса от догодина, съобщи вестник "24 часа". Това са 20% над минималния праг в Европейския съюз от 64 евро, който страната ни е договорила да догони през 2010 г.
Обмисляният скок е с 33% над сегашното ниво на акциза от 115 лв. за 1000 къса. Според първоначално планираното повишение трябваше да стане 125 лева. Това означаваше, че цигарите ще скочат с между 14 и 28% и най-популярните марки ще минат 4 лв. При новия вариант обаче папиросите ще минат 6 лв.
Неотдавна експерти предупредиха, че незаконната търговия с цигари процъфтява все повече и свива бандероловия пазар. Разнообразието на предлаганите цигари без бандерол е голямо. Могат да се намерят както леки дамски цигари, така и силни папироси. Проучване на неправителствени организации сочи, че продажбата на черно у нас е една от най-високите от страните в ЕС и достига 30 процента. Министерството на финансите обсъжда извънредно повишаване на акцизите и за горивата от началото на 2010 г. Това потвърдиха няколко източника от правителството пред "Дневник". Причината за изненадващата идея за облагането на горивата е търсеният ръст на приходи за бюджет 2010, чиято чернова вече се обсъжда във финансовото министерство. Опасенията са, че ако цената на петрола се задържи на сегашните си нива(около 70 долара за барел - бел. ред.), приходите от ДДС при вноса няма да са достатъчни. През миналата година големият размер на бюджетния излишък през лятото беше отдаден на скъпия петрол и неговото облагане при вноса, припомня изданието.