Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Според експертен анализ на ЦИД въпреки свиването на руското икономическо влияние след американските и европейските санкции от 2014 година, наложени вследствие анексирането на Крим, в момента руски фирми контролират сериозна част от икономиката на Югоизточна Европа, включително стратегически компании (виж по-долу).

"Човек трябва да знае каква част от икономиката се контролира от руски капитал. За България той е около 10%, но през 2014 г. беше около 25%. Заедно с Латвия и Сърбия - това са страните с най-високо присъствие на руски капитали и контролирани от Русия парични потоци в страната.

Оттук насетне това е само номинално присъствие. Отгоре на това трябва да сложите политическото говорене, т.е. непрекъснатия натиск от Русия, към това трябва да се прибавят дейността на службите, влиянието през политическите партии, влиянието през всичките културни и исторически връзки, които имаме, към това трябва да се добави църковното влияние", коментира икономистът Руслан Стефанов, цитиран от БНР.

Той добави, че от 2006 г. насам в Югоизточна Европа са влезли между 5 млрд. и 75 милиарда евро руски инвестиции, включително такива, които преминават през офшорни дружества в чувствителни сектори като енергетиката, инфраструктурата, комуникациите и банките.

Днес обаче България е направила геополитическия си избор и резултатът вече е налице в ограничаването на зависимостите си от Русия, каза президентът в периода 2012 - 2017 Росен Плевнелиев.

Какво е руското влияние в Западните Балкани

Ето резюме от доклада, изготвен от екип на Центъра за изследване на демокрацията:

"Отслабването на позицията на Европейския съюз (ЕС) в Западните Балкани оставя политически вакуум, който бързо се запълва от авторитарни сили като Русия и Китай. Тези страни се възползват от спада в демократичните стандарти и неефективно функциониращите държавни институции, за да увеличат своето икономическо и политическо влияние... Според основните заключения на анализа, санкциите от 2014 г. са намалили руското икономическо влияние, но руски компании все още управляват между 5% и 10% от икономиката на региона. Този дял включва компании от стратегическо значение като най-големите рафинерии, мрежите за доставка на горива, съоръжения за пренос и складиране на газ, телекомуникационни компании и търговски вериги.

Междувременно Кремъл е увеличил влиянието си чрез редица твърди мерки, използвайки всички похвати от наръчника си - подкрепяне на основни и маргинални политически партии, използване на медийни, културни и религиозни връзки, финансиране на дейности на гражданското общество и възобновяване на наличните връзки в службите за сигурност."