Руската компания "Транснефт" съобщи днес, че е имало опит за терористична атака срещу станция за зареждане "Брянск" от системата от петролопроводи "Дружба", но никой не е пострадал, предаде ТАСС, на която се позова БТА.

По-рано днес в канала "База" в "Телеграм" се появи информация, че в ранните часове на 10 май е била обстрелвана станция за зареждане на петролопровода "Дружба" в село Свен. Поразени са три празни резервоара за съхранение на петролни продукти. Не е имало течове или пожари и никой не е пострадал.

В средата на март т.г. "Транснефт" съобщи, че са открити взривни устройства на територията на помпена станция "Новозибков" на петролопровода "Дружба" в граничната руска Брянска област. И тогава беше съобщено, че няма пострадали, а от фирмата казаха, че станцията не е повредена.

ПС "Новозбиково" на нефтопровода "Дружба" в Брянска област не изпомпва петрол, целта на атаката е била да се убият хора, заявиха от фирмата оператор.

По-късно същия месец Русия обвини Украйна, че е атакувала с дрон същата помпена станция - "Новозибков". На 21 март губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза, че дронът е атакувал с боеприпаси територията на нефтопровода - отново без пострадали и разрушения.

На 5 април Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че малък украински самолет е паднал в поле в Брянска област. Пилотът, украинец, се е опитал да избяга в родината си, но е бил задържан. Според информации, публикувани тогава в "Телеграм", пилотът е искал да хвърли бомба върху петролопровода "Дружба".

На следващия ден, 6 април, ФСС съобщи, че е осуетила опит на 20-членна украинска диверсионно-разузнавателна група да навлезе на руска територия в Брянска област.

По нефтопровода "Дружба" може да се транспортират до 400 хил. барела нефт в денонощие. В случай на повреда на съоръжението, без петрол ще останат Беларус и някои европейски страни.

На 25 февруари Русия прекрати доставките на петрол за Полша през тръбопровода "Дружба". Тогава полската компания PKN Orlen заяви, че това няма да се отрази върху достъпа до петрол на местните клиенти и че "(отсега нататък) целият обем на доставките може да бъде гарантиран по море".

Дни по-рано, на 22 февруари, Казахстан обяви, че започва да доставя нефт на Германия по тръбопровода "Дружба". Федералната република също получаваше петрол от Русия по този тръбопровод, но спря вноса.