Теренът е разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, в течение на пет години компанията направи работна програма, която ще струва на компанията около 50 млн.евро, а инвестициите в опазване на околната среда ще са на стойност около 4 млн.евро, предаде БТА.

По думите на Трайков 30 млн. евро ще бъдат платени от компанията само, за да се започне процедурата. А всички рискове за това дали ще се намери такъв газ, какви ще са условията и какво ще покаже ОВОС са за сметка на фирмата.

Доволни сме от това, че инвеститорът е първокласен, заяви Трайков и добави че конкурсната процедура е проведена прозрачно. Миналата година благодарение на тази технология САЩ за първи път са добили повече газ от Русия, изтъкна той.

Изборът на "Шеврон" предизвика напрежение сред жителите на Нови пазар заради страховете, технологията на добив застрашава подпочвените води. БСП настоява да се проведе местен референдум по въпроса.