Има и около 70 бюджетни организации - длъжници на ЧЕЗ, с които са сключени договори за разсрочено плащане. Това съобщи на пресконференция  изпълнителният директор на "ЧЕЗ - България" Блахослав Файмон, цитиран от БТА. Според него през зимните месеци броят на длъжниците ще се увеличи, защото се увеличава и консумацията на електроенергия. За болници, училища и други социални институции дружеството ще търси варианти да не бъде извършвано прекъсване на захранването, ако дължат пари, но с държавните институции ще се сключват договори на разсрочено плащане на пазарен принцип, посочиха от енергийното дружество.
Радослав Димитров, директор "Обслужване на клиенти" в "ЧЕЗ България", уточни, че задълженията на битовите потребители са в размер на около 4 200 000 млн. лв. и дружеството няма статистика колко от тях са натрупани заради неплащане на междинните сметки за ток при действащото тримесечно отчитане. Димитров каза, че в момента има сключени договори за разсрочено плащане с бюджетните институции, натрупали задължения към ЧЕЗ, така че те могат да се разглеждат и като субекти, които си плащат.
Блахослав Файмон посочи, че ако се върне едномесечното отчитане на тока, броят на клиентите, чието електроподаване се изключва принудително заради неплатени сметки, ще се увеличи. Очаквам много бързо да дойдат рекламации и искания от наши клиенти за връщане на тримесечното отчитане и според мен в много скоро време ще се върнем към него, каза той.
ЧЕЗ в момента уточнява условията за обявяване на тръжна процедура за избор на фирма, която да извършва отчитането на тока всеки месец.
Притеснявам се за срока, който държавният регулатор ни е поставил за връщане към едномесечното отчитане - 1 февруари 2010 г., защото, за да се извърши преходът, са необходими пет месеца, посочи Файмон. Той уточни, че петмесечният срок е свързан основно с обявяването на обществена поръчка за избор на фирма, която да извършва дейността по отчитането. Няма да можем до 1 февруари да изберем фирма, но ще стартираме процеса по едномесечно отчитане и с наш персонал и ще направим първата стъпка към 1 февруари, каза Файмон. В момента се обучава персоналът, добави той.
Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще увеличи от Нова година таксите за повторно присъединяване към мрежата на потребители с прекъснато поради неплащане електрозахранване. Заради големите разлики в цените на тези услуги между различните електроразпределителни дружества регулаторът бе постановил единни цени в рамките на 19 лв. такса за повторно включване към мрежата и 40 лв. за експресно включване на тока до 24 часа от прекъсването му. Цените на тези услуги, които ЧЕЗ имаше преди това решение на ДКЕВР, бяха съответно 40 лв. и 80 лв. за експресно включване на тока. След излязлото съдебно решение по този казус от следващата година ЧЕЗ ще формира нов ценоразпис, според който ще се извършва повторното включване на домакинствата на клиенти към мрежата, каза Радослав Димитров и отказа да посочи точно колко ще бъдат увеличени цените. Той обаче заяви, че разчетите на ЧЕЗ преди регулаторът да постанови единна цена, са били на база реално извършените разходи за тези услуги - като транспорт, гориво, амортизация на уреди и други.

Вижте видео от пресконференцията на ЧЕЗ