"Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ "Белене. Ние не успяхме да направим сериозна кампания сред българския бизнес, сред българските консуматори на електрическа енергия. Това е приятна изненада, защото все пак и българските компании дават определени заявки за участието в този проект", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV, след като вчера 13 компании подадоха заявления за участие в процедурата за стратегически инвеститори в атомната електроцентрала.

"На този етап ми е рано да дам детайли за тези консорциуми и съответно за компаниите, които участват в тях. Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени експерти от Български енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, електроенергиен системен оператор, те ще направят анализ на заявките, които са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация", добави тя, като подчерта, че стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ "Белене".

По принцип нормалната процедура е избор отделно на инвеститор и отделно на строител на такива обекти. В конкретният случай с АЕЦ "Белене" държавата е решила да заложи на принципа, който инвестира, той и ще строи.

"Според мен това е наистина сериозен интерес. Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на Парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия", посочи Петкова.

По думите ѝ за да бъде един такъв проект възможен, всички тези предпоставки по отношение на неговата икономическа жизнеспособност трябва да са налице.

"Това наложи в процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде дадена възможност и на други компании, които искат да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия. Тези 13 заявления включват кандидати във всеки един спектър на процедурата", добави министърът.

"По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента", каза още тя.

По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

"Всички постъпили документи са запечатани, комисията от вчера започна работа по отделни заявления. Срокът за работа на комисията по отношения на заявленията и изготвянето на така наречената кратка листа от потенциални кандидати за стратегически инвеститор към този момент трябва да приключи в срок до 90 дни. В рамките на тези дни не успеем да се справим с тази задача, ние ще удължим срока. Но аз смятам ,че експертите ще се справят", допълни Петкова.

И уточни, че това не са офертите, а са заявленията за участие в проекта.

Площадката на АЕЦ "Белене" е абсолютно сигурна от сеизмична гледна точка, смята още енергийният министър.

"Всичко това, което се обяснява като рискове, са едни силно преувеличени тези на определени хора", заяви тя.

Министърът добави, че е видяла анализите и проверките, направени от БАН през годините, като в тях няма информация за нередности.

"В тези анализи се твърди, че площадката на АЕЦ "Белене" е една от възможно най-спокойните зони в страната в сеизмично отношение", подчерта енергийният министър.

По думите и реакторите за енергийният източник са на самата площадка.

"Те са там от 2017 година, когато бяха доставени. Съхраняват се така, както предвиждат инструкциите за заводните производители", обясни Теменужка Петкова.